Τουρκικό «σωσίβιο» σε ελληνική εφημερίδα


 

Πηγη: http://www.newsbomb.gr

Ογδόντα έξη χρόνια συμπληρώνει η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» στην Κωνσταντινούπολη, πάντα «στην υπηρεσία της Πόλης, του πολίτη, του πολιτισμού, όπως είναι και το σλόγκαν της. Παρά τις δυσκολίες η ιστορική εφημερίδα κατάφερε να επιζήσει όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να κλείσει ούτε μία ημέρα, παρά μόνο από τις 6 έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 1955, λόγω των «Σεπτεμβριανών».

Ο εκδότης της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΉΣ» είχε ανακοινώσει ότι στις 12 Ιουλίου, ημέρα των γενεθλίων της εφημερίδας, θα έμπαινε «λουκέτο» για οικονομικούς λόγους. Η ομιλία του Μιχάλη Βασιλειάδης μεταδιδόταν ζωντανά και ένας νεαρός Τούρκος φοιτητής πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει εκστρατεία μέσω Διαδικτύου «Να μην κλείσει η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».

Μέσα σε λίγες μέρες ο αριθμός των ατόμων που στήριξαν την προσπάθεια μέσω Facebook έφτασε τις 10.000. Ταυτόχρονα Τούρκοι καθηγητές πανεπιστημίων, συγγραφείς, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, φοιτητές ζητούν να γίνουν συνδρομητές, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο εκδότης Μ. Βασιλειάδης.

Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά κείμενο στην τουρκική γλώσσα, στο οποίο ο εκδότης ευχαριστούσε όλους όσοι προσπάθησαν για να σωθεί η εφημερίδα.

«Αγαπητοί φίλοι που γίνατε συνδρομητές χωρίς να γνωρίζετε ελληνικά. Γιορτάζουμε σήμερα τα γενέθλιά μας, αλλά αν δεν ήσασταν εσείς, σήμερα για μας θα ήταν μέρα πένθους. Θα ήταν σήμερα η τελευταία μέρα έκδοσης της εφημερίδας «Απογευματινή» των Ρωμιών της Πόλης η οποία εκδίδεται εδώ και 86 χρόνια».

«Το ελληνικό προξενείο μάς έκοψε χρήματα. Χάσαμε χρήματα από τη διαφήμιση ελληνικών εταιρειών λόγω οικονομικής κρίσης. Έχουμε ζημιά 150 ευρώ την ημέρα», λέει ο Μιχάλης Βασιλειάδης επισημαίνοντας ότι η στήριξη από τους τούρκους πολίτες έδωσε μια ανάσα στην εφημερίδα για να αντέξει ακόμη μερικούς μήνες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s