Επεισόδια και δακρυγόνα έξω από το Προεδρικό


πηγη: http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/20764

 

Τεράστια σε όγκο και σε οργή η πορεία στη μνήμη των θυμάτων

Χριστόφια παραιτήσου, εσύ και οι υπουργοί σου’


Επεισόδια και δακρυγόνα έξω από το Προεδρικό

Από την χθεσινοβραδινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο για τα θύματα της τραγωδίας στη ναυτική βάση ‘Ευάγγελος Φλωράκης’

Πολλές Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε μια εντυπωσιακή πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας προς το Προεδρικό Μέγαρο, τιμώντας τους νεκρούς της πρόσφατης τραγωδίας στη ναυτική βάση »Χαρίλαος Φλωράκης» και απαιτώντας την απόδοση ευθυνών και τιμωρία των ενόχων.

Οι Κύπριοι Αγανακτισμένοι χωρίς καμια κομματική παρέμβαση ή οργάνωση και με μόνο μέσο ενεργοποίησης τα μηνύματα sms και τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες από νωρίς το βράδυ  στην Πλατεία Ελευθερίας.  

Οι πολίτες όλων των ηλικιών, ακόμη και ηλικιωμένοι που με δυσκολία μπορούσαν να περπατήσουν, άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων και κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως »Καταδίκη στους ενόχους», »Χριστόφια παραιτήσου», »Ανάξιοι-Ανεύθυνοι», »Κράτος φονιάς των παιδιών μας». Ανέγνωσαν τα ονόματα των 12 θυμάτων και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες πορεύθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο. Έξω από την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ταραξίες αναμίχθηκαν στο πλήθος, έριξαν κροτίδες, άναψαν φωτιές και προκάλεσαν βανδαλισμούς. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα. Όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση, η χρήση δακρυγόνων από τους αστυνομικούς ήταν υπερβολική. Από την χρήση των δακρυγόνων προκλήθηκε πανικός με κίνδυνο να ποδοπατηθούν οι συγκεντρωθέντες που διαδήλωναν ειρηνικά.

Ακολούθως οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική καθιστική εκδήλωση έξω από τις Πύλες του Προεδρικού.

Ηλικιωμένη που συμμετείχε στην πορεία δήλωσε στο ikypros ότι τέτοιο όγκο σε εκδήλωση έχει να δει από την εποχή της επιστροφής του Μακαρίου στην Κύπρο.

Η λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο σχεδόν μέχρι τα κτίρια της Αρχιγραμματείας ήταν γεμάτη από κόσμο, άνθρωπους κάθε ηλικίας, από παιδιά σε καροτσάκια μέχρι υπερήλικες.

Εκδήλωση στη Λάρνακα

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Κύπρου. Στη Λάρνακα πάνω από χίλια άτομα μαζεύτηκαν στις Φοιικούδες και κρατώντας μαύρο ύφασμα μήκους περίπου 200 μέτρων στο οποίο αναγραφόταν η λέξη »γιατί;» έξι φορές, διέσχισαν την παραλιακή λεωφόρο των Φοινικούδων και κατέληξαν στην πλατεία Αγίου Λαζάρου.

Κρατούσαν επίσης πλακάτ που έγραφαν »Χριστόφια παραιτήσου, εσύ και οι υπουργοί σου», »Παραιτηθείτε (αν)αρμόδιοι υπαίτιοι δολοφόνοι».

Στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων ενώ σε τραπέζι είχε τοποθετηθεί μαύρο ύφασμα και οι πολίτες άναψαν κεριά. Μετά το τέλος του τρισάγιου, ο κόσμος έψαλλε τον εθνικό ύμνο.

Η πορεία »πένθους» ξεκίνησε από την Πλατεία Ευρώπης, με τους συμμετέχοντες να κρατούν αναμμένα κεριά.

Η πορεία διοργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών Λάρνακας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s