Εγινε η κηδεία των δίδυμων ηρώων


Πηγη: http://www.ikypros.com

Κατάμεστη από κόσμο η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Λεμεσό
Μαζί γεννήθηκαν και μαζί έφυγαν

Εγινε η κηδεία των δίδυμων ηρώων

Τον χορό των αγγέλων στο πάνθεο των ηρώων, ντυμένοι στα γαλανόλευκα του ναυτικού, χορεύουν από το μεσημέρι της Πέμπτης τα δίδυμα αδέλφια, οι κελευστές, Μιλτιάδης και Χριστάκης Χριστοφόρου, οι οποίοι μαζί γεννήθηκαν, μαζί κατατάγηκαν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, μαζί άφησαν και την τελευταία τους πνοή τη Δευτέρα στη φλεγόμενη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.


Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Λεμεσό, όπου τελέστηκε δημοσία δαπάνη η κηδεία των δίδυμων αδελφών Χριστοφόρου, ήταν κατάμεστη από κόσμο, τους χαροκαμένους γονείς τους, την αδελφή τους, συγγενείς, φίλους, καθηγητές και συμμαθητές τους. Παρόντες, επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Βουλευτές, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, συλλόγων, σωματείων, οργανώσεων και άλλων οργανωμένων φορέων.

Της νεκρώσιμου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Στον επικήδειο του λόγο, εκ μέρους της Διοίκησης Ναυτικού, ο Αρχικελευστής Γρηγόρης Γρηγορίου απευθύνθηκε στους γονείς των διδύμων και είπε ότι πρέπει να νοιώθουν περήφανοι που γέννησαν και μεγάλωσαν τέτοιους λεβέντες στους οποίους ευχήθηκε «καλό ταξίδι», υποσχόμενος ότι «θα βρίσκεστε πάντα στις καρδιές μας, χαρούμενοι και χαμογελαστοί».

Εκ μέρους των καθηγητών του Λυκείου Αγίου Νικολάου, από όπου αποφοίτησαν τα δίδυμα αδέλφια, η Βοηθός Διευθύντρια Τέρψα Δημητρίου είπε ότι «εκεί όπου πρώτα κατοικούσε ο ήλιος, τώρα απλώθηκε σκοτάδι, το γέλιο κάηκε», ενώ ο πόνος για τον άδικο θάνατο των διδύμων μπερδεύεται με τις ωραίες εικόνες από τη μαθητική τους σταδιοδρομία, η οποία σημαδεύτηκε από τη ζωντάνια και την υπέρμετρη προθυμία τους.

Στον δικό του επικήδειο λόγο εκ μέρους των συμμαθητών και φίλων των διδύμων, ο Σταύρος Μιχαηλίδης, με δάκρυα στα μάτια, αποχαιρέτησε τους αγαπημένους του Μιλτιάδη και Χριστάκη, λέγοντας ότι «μοιάζει λες και ο χρόνος έχει σταματήσει και τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο» ούτε και τίποτα θα μπορέσει να σβήσει από τη μνήμη τους τα δυο αδέλφια, που τώρα στον ουρανό «χορεύουν ένα χορό αλλιώτικο».

Οι συμμαθητές και φίλοι των δίδυμων αδελφών Χριστόφορου τόνισαν την ανάγκη «οι ανεύθυνοι» που οδήγησαν στον θάνατο τα δυο αδέλφια να τιμωρηθούν, και εξέφρασαν την επιθυμία όπως σε πάρκο στη γειτονιά όπου μεγάλωσαν τα δυο αδέλφια δοθεί το όνομά τους για να τους θυμούνται αιώνια.

Συγκίνηση προκάλεσε η αυθόρμητη παρέμβαση του ηλικιωμένου ιερέα της Αγίας Τριάδας, ο οποίος, δακρύζοντας, είπε πως δεν ανέμενε στην εκκλησία, όπου τα δυο αδέλφια κρατούσαν τα εξαπτέρυγα, να στηθούν τόσο πρόωρα και απρόσμενα και τα φέρετρα των δυο τους.

Στον επικήδειο λόγο του, εκ μέρους του Χορευτικού Συγκροτήματος «Διόνυσος», στον οποίο ανήκαν οι δυο κελευστές, αναφέρθηκε στα ταξίδια που με το συγκρότημα έκαναν τα δυο αδέλφια στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας την ιστορία και την κουλτούρα του τόπου τους, αλλά και τα ιδανικά που τους εμπότισαν οι δυο γονείς τους. Ανακοίνωσε ότι η αίθουσα εκδηλώσεων του Συγκροτήματος «Διόνυσος» θα φέρει το όνομα «Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου».

Εκ μέρους της Πολιτικής Αμυνας, ο διασώστης Μάρκος Πλατρίτης είπε ότι οι δίδυμοι άφησαν στο σύντομο πέρασμά τους από τη ζωή την σφραγίδα της αξιοπρέπειας, της παλικαριάς, της προσήλωσης τους σε αρχές και αξίες, όπως της ανδρείας και του ανδρισμού, της αυταπάρνησης και της υψηλής συναίσθησης χρέους προς την πατρίδα τους, και έγιναν με μια λέξη «αθάνατοι».

Σε αυθόρμητη παρέμβαση του, ο παππούς ενός από τους υπηρετούντες στη ναυτική βάση εθνοφρουρούς, ο οποίος την υστάτη δεν προσήλθε στη μονάδα του, μετά την έκρηξη απέτισε φόρο τιμής στους δυο νέους, λέγοντας ότι ο Θεός τους αγκάλιασε ως μια ψυχή, ενώ κάποιοι θα τους κατατάξουν στους ήρωες, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να καταταχθούν ανάμεσα στους αγίους.

Η γιαγιά των δίδυμων, Λέλλα Ξιουρούτα, επέλεξε να αποχαιρετίσει τα δυο της εγγόνια με ένα ποίημα στην κυπριακή διάλεκτο που, μεταξύ άλλων, έλεγε, «πατέρα τους, εσύ πόσην υπομονή να έσσιεις, στάθου όρθιος να ανταμωθούμε στα πλατάνια τζαι να είσαι βέβαιος ότι θα τους μιλούμε και θα μας μιλούν δίχως τελειωμό κανένα».

Ο ποιητής Ρωμαίος Καλότυχος απάγγειλε, μετά από παράκληση της «αληθινής Ελληνίδας Σπαρτιάτισσας», όπως την χαρακτήρισε, μάνας, το ποίημα που απέστειλε στα δυο αδέλφια τα περασμένα Χριστούγεννα, το οποίο τιτλοφορείται «Οι Αγγελοι των Χρωμάτων» και λέει: «Απ’ της ελιάς το πράσινο και τ’ ασημί θα πλέξω στα μαλλάκια σας ατίμητο στεφάνι και με του γιαλού το γκρίζο και το θαλασσί θα σκάψω μες τα μάτια σας το μπλε να μην πεθάνει, απ’ της φωτιάς το κόκκινο και το μαβί θα κλέψω για τα χείλη σας διπλά να πορφυρόσω και απ’ της αυλής το κίτρινο και το σταχτί θα βάλω μες τα χέρια σας χρυσάφι να ζυμώσω. Και απ’ της χωράς το ροζ και το πορτοκαλί θα στύψω για τα αγόρια μου χυμούς αθανασίας και απ’ της αγάπης το άσπρο, το τριανταφυλλί, θα βρω για τα κορίτσια σας ανθούς φωτοκρουσίας…».

Εκ μέρους των φίλων της οικογένειας, ο Μενέλαος Αβραάμ είπε ότι η ετοιμότητα για θυσία, η μεγάλη έγνοια για το ξεσκλάβωμα της πατρίδας και του κόσμου ήταν για τον Μίλτο και τον Χριστάκη ένα, ήταν η ιδεολογία και η πράξη της ζωής τους και ήξεραν ότι το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη. Εκλεισε τον επικήδειο λόγο του με αποσπάσματα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Αποχαιρετισμός» γραμμένο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου. «Η μεγαλύτερη απόφαση της ζωής μας είναι η απόφαση του θανάτου μας, όταν μπορείς και να τον αποφύγεις και εσύ τον επιλέγεις ως τιμή και χρέος για τους άλλους», έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

Ενταση προκλήθηκε όταν ο Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε το στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ωστόσο τα περαιτέρω αποφεύχθηκαν κατόπιν νοήματος προς τους παρευρισκόμενους από την ηρωική μάνα των δυο αδελφών.

Μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία, εψάλη ο Εθνικός Υμνος και οι δυο σοροί, με τα χειροκροτήματα του πλήθους να τα συνοδεύουν, οδηγήθηκαν για ταφή.

Τα δίδυμα αδέλφια γεννήθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1992 και ήταν τα πρώτα παιδιά της οικογένειας του Μιχαλάκη και της Παρθενωπής Χριστοφόρου. Εκ καιρώ ειρήνης, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, σκοτώθηκαν στις 11 Ιουλίου 2011 και από σήμερα, 14 Ιουλίου, άνοιξε για αυτούς η πόρτα του παράδεισου και η αγκάλη του Θεού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s