ΟΗΕ: Λιμός στη Σομαλία


Πηγή:  http://www.mediasoup.gr

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε σήμερα πως ο λιμός πλήττει δύο περιοχές της νότιας Σομαλίας, οι οποίες ελέγχονται από τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ και πλήττονται από την ξηρασία. Μάλιστα γίνεται λόγος για την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων πενήντα ετών.

«Αν δεν κινητοποιηθούμε, τώρα ο λιμός θα εξαπλωθεί και στις οκτώ περιοχές της νότιας Σομαλίας μέσα στους επόμενους μήνες, εξαιτίας της κακής σοδειάς και της εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών», προειδοποίησε ο Μαρκ Μπόουντεν, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Σομαλία.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του οργανισμού στη Σομαλία, περίπου ο μισός πληθυσμός της Σομαλίας ζει στο Νότο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής πλήττονται από την ξηρασία, την χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Κένυα και Ουγκάντα αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα, καθώς και η Ερυθραία.

Όμως στη Σομαλία η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη εξαιτίας των μόνιμων ένοπλων συγκρούσεων που αναγκάζουν τους Σομαλούς να εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα με προορισμό την Αιθιοπία και την Κένυα.

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ μαζί με τις ΗΠΑ ζητούν την εγγύηση μεγαλύτερης υποστήριξης από το στρατό, έτσι ώστε να μεταφερθεί με ασφάλεια η βοήθεια.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η χώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του λιμού, τα τελευταία 19 χρόνια.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s