Ένα ξεχωριστό κοσμικό δακτυλίδι, τυλίγει τον Γαλαξία μας!


 

  Η ύπαρξη ενός δακτυλιδιού αερίου και σκόνης στο κέντρο του Γαλαξία μας, ήταν γνωστή εδώ και καιρό στους επιστήμονες, που μέχρι σήμερα είχαν καταφέρει να εντοπίσουν μόνο μικρά, αποσπασμένα τμήματα της.

  Το Herschel, διαστημικό παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, με την συνεργασία της Nasa, κατάφερε για πρώτη φορά να καταγράψει ολόκληρη την κοσμική δομή  (στην φωτογραφία ESA/NASA/JPL-Caltech).

 Το «κοσμικό δακτυλίδι», είναι ουσιαστικά ένα πυκνό νεφέλωμα παγωμένων αερίων και σκόνης, το οποίο έχει σχήμα λωρίδας και έκταση 600 ετών φωτός! Τα θερμότερα αέρια και η σκόνη εμφανίζονται με μπλε χρώμα στην παραπάνω εικόνα, ενώ τα ψυχρότερα υλικά είναι κόκκινα.

Το δαχτυλίδι, που αποτυπώνεται με κίτρινο χρώμα, είναι κατασκευασμένο από αέριο και σκόνη σε θερμοκρασία μόλις 15 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Οι φωτεινές περιοχές είναι πυκνότερες, και περιλαμβάνουν στο εσωτερικό τους μερικές από τις πιο ενεργές τοποθεσίες σχηματισμού νέων αστεριών στο γαλαξία μας.

  Ένα από τα στοιχεία που εντυπωσίασαν τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι το κέντρο του δακτυλιδιού δεν συμπίπτει – όπως θα αναμενόταν- με το κέντρο του γαλαξία. Ο καθηγητής Bruce Swinyard, του Εργαστηρίου Rutherford Appleton, εξήγησε ότι η ανακάλυψη αυτή έχει ενθουσιάσει την επιστημονική κοινότητα η οποία προσπαθεί τώρα να αποκρυπτογραφήσει την σπάνια μορφή και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κοσμικού δακτυλιδιού.

http://www.pyles.tv/News/diastima/galaxy_ring_1.aspx

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s