Η επίσημη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης


 

Η επίσημη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης είναι ότι η Σόφια θα λάβει την οριστική απόφασή της για το μέλλον του σχεδίου, μόλις ενημερωθεί για τα συμπεράσματα της μελέτης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του πετρελαιαγωγού.

Πρόσφατα, ωστόσο, η μελέτη αυτή επεστράφη, για τρίτη κατά σειρά φορά, από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία για αναθεώρηση, συμπλήρωση και επανεπεξεργασία.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση αρμόδιου εκπροσώπου του κύριου μετόχου στην εταιρεία Trans Balkan Pipeline εκ μέρους της Ρωσίας, Transneft, που χαρακτήρισε την απόφαση του βουλγαρικού υπουργείου ως προσβολή.

Μάλιστα, η ρωσική πλευρά προτίθεται, όπως λέγεται, να αναζητήσει εναλλακτική διαδρομή του αγωγού, που θα παρακάμπτει τη Βουλγαρία.

Αναλυτές στη Σόφια ερμηνεύουν τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ ως μια ακόμη ένδειξη ότι η Σόφια δεν αισθάνεται καν υποχρεωμένη να τηρεί τα προσχήματα στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, παρά το γεγονός ότι δεν έχει μέχρι στιγμής αποσύρει την υπογραφή της από τη διεθνή διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του έργου.

Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνεται, είναι υποχρεωμένη νομικά να πληρώνει τουλάχιστον το μέρος που αντιστοιχεί στη Βουλγαρία από το κεφάλαιο λειτουργίας της εταιρίας Trans Balkan Pipeline.

Ωστόσο δεν το κάνει με συνέπεια η διεθνής εταιρία να αναγκαστεί να «παγώσει», ουσιαστικά, τη δραστηριότητά της σε εκτέλεση της πρόσφατης απόφασης που πήρε η διοίκησή της, σε συνεδρίαση στη Ρώμη.

Η επίσημη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης – Evros-Line Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s