Βόμβα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων


ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ

Ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων!

Επιστολή-κόλαφος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), με αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση!

Εν όψει των επικείμενων αλλαγών στο χώρο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων, η οποία εκπροσωπεί 30 ευρωπαϊκές χώρες, ζητά από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)!

Όπως σημειώνεται στην επιστολή-βόμβα που αποκαλύπτει  το Pheme.gr, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων, «προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για τη διασφάλιση της δημοσιογραφικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων!

Ζητά μάλιστα να λάβει υπόψιν τις προτάσεις των θεσμικών εκπροσώπων και των εργαζομένων,  προκειμένου το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  «να διαδραματίσει  ακόμη πιο σημαντικό ρόλο για τη δημοκρατία», κυρίως μάλιστα αυτή την κρίσιμη περίοδο στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

«Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που εργάζονται σύμφωνα με τους δημοσιογραφικούς κανόνες και τις αρχές της ελευθερίας του Τύπου, σημειώνει στην επιστολή της η ΕΑΝΑ, «είναι μείζονος σημασίας  για τη δημοκρατική κοινωνία».

Προς τούτο η διασφάλιση του «κατάλληλου οικονομικού και νομικού πλαισίου λειτουργίας  των ειδησεογραφικών πρακτορείων, αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων».

‘Εχοντας ενημερωθεί για τις επικείμενες αλλαγές στο χώρο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση να λάβει υπόψιν τις προτάσεις που της καταθέτει κατά την εκπόνηση και εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου.

Εκείνο, ωστόσο, το οποίο δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων είναι η ανεξάρτητη λειτουργία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στην επιστολή που υπογράφει ο Σουηδός Erik Nylen, γενικός γραμματέας της EANA, ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει «ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο μέλλον θα έχει ανεξάρτητο ρόλο ως φορέας παροχής αντικειμενικών και αξιόπιστων ειδήσεων»!

Nτοκουμέντο: Η επιστολή της ΕΑΝΑ

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων.

Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων

Προς την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων(ΕΑΝΑ) έχει λάβει γνώση της αναμενόμενης αναθεώρησης των ελληνικών δημόσιων μέσων ενημέρωσης και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Κατανοώντας την επείγουσα κατάσταση, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σεβαστού μέλους της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας  Πρακτορείων Ειδήσεων.

Οι αμερόληπτες ειδήσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τη δημοκρατία σε κρίσιμες συνθήκες, όπως αυτή της Ελλάδος σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων, περιλαμβάνει πρακτορεία ειδήσεων σε 30 ευρωπαϊκές χώρες και λειτουργεί ως ένα φόρουμ για τη συνεργασία και την πληροφόρηση των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη συλλογή και διανομή ειδήσεων και πρέπει να θεωρηθεί ως σπονδυλική στήλη της πραγματικής και αμερόληπτης δημοσιογραφίας σε περιόδους δημοκρατίας.

Τα πρακτορεία ειδήσεων που είναι μέλη του ΕΑΝΑ, αποτελούνται  κυρίως από παρόχους ειδήσεων, αλλά και εικόνων,  γραφικών, βίντεο και άλλων πληροφοριών των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, αλλά και των νέων μέσων που δημιουργήθηκαν από την ταχεία ανάπτυξη της μοντέρνας τεχνολογίας πληροφοριών.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία εργάζονται σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας του Τύπου και των αμερόληπτων ειδήσεων, που είναι μείζονος σημασίας για τη δημοκρατική κοινωνία.

Η εξασφάλιση ενός οικονομικού και νομικού πλαισίου για τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, που λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, είναι μια από τις κύριες ανησυχίες του ΕΑΝΑ.

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών ανοίγει όλο και περισσότερες πλατφόρμες, όπου υπάρχει άμεση και έμμεση ανάγκη για αξιόπιστη κάλυψη ειδήσεων.

Στη βάση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΝΑ παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση να λάβει αυτά τα στοιχεία υπόψιν, όταν σχεδιάζει τις αλλαγές στην πολιτική των μέσων ενημέρωσης και να διασφαλίσει ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θα έχει και στο μέλλον ανεξάρτητο ρόλο ως φορέας παροχής αντικειμενικών και αξιόπιστων ειδήσεων, υπηρεσίες και για τα παραδοσιακά και νέα μέσα ενημέρωσης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων.  Ερικ Νίλεν, γενικός γραμματέας της EANA

ΠΗΓΕΣ: http://www.pheme.gr/article.aspx?id=628

http://www.pheme.gr/article.aspx?id=634

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s