Πράσινο φως για χορήγηση προσωπικών δεδομένων


Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκρινε ότι ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μπορούν να δοθούν, εφόσον ζητηθούν για να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα του υποψήφιος που απορρίφθηκε στο πλαίσιο προαγωγών ή μετεγγραφών φοιτητών.

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων προαχθέντων προϊσταμένων οργανικών μονάδων σε συνυποψηφίους τους που δεν επελέγησαν κατά τις προαγωγές της 12ης Ιουλίου 2010, προκειμένου να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους, έδωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Με την υπ αριθμ. 75/2011 απόφαση της, η Αρχή έκρινε ότι είναι νόμιμη η ανακοίνωση ακόμη και στοιχείων προσωπικών δεδομένων υγείας (όπως είναι ο αριθμός αναρρωτικών αδειών) προαχθέντων προϊσταμένων οργανικών μονάδων σε συνυποψηφίους τους που δεν επελέγησαν.

Θέτει ως προϋπόθεση να ζητούνται τα δεδομένα με τη νόμιμη διαδικασία (έγγραφη αίτηση) καθώς και να τεκμηριώνεται το υπέρτερο έννομο συμφέρον, που συνίσταται στο δικαίωμα του αιτούντος να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του για την προσβολή των σχετικών αποφάσεων (πχ. υποβολή ένστασης, άσκηση αίτησης ακύρωσης κ.λπ.).

Με άλλη απόφαση της (υπ αριθμ.33/2011) η Αρχή επέτρεψε σε φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ο οποίος διεκδικούσε τη μετεγγραφή του στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αλλά το αίτημα του απορρίφτηκε, να του χορηγηθούν προσωπικά δεδομένα υγείας συνυποψηφίου του για μετεγγραφή, που τελικά προκρίθηκε, ώστε να τα χρησιμοποιήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63311368

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s