Αυξήσεις φωτιά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο


Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας με τους καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με καπέλο φόρων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πόσο θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις.

Στα πέντε λεπτά το λίτρο υπολογίζεται η επιβάρυνση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πλαίσιο της σταδιακής εξίσωσης της τιμής του με αυτήν του πετρελαίου κίνησης.

Αν στις 15 Οκτωβρίου η σεζόν αρχίσει με τη λιανική τιμή του πετρελαίου να διαμορφώνεται στα επίπεδα όπου έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή 0,90 ευρώ το λίτρο, μαζί με την αύξηση του φόρου οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν 0,95 ευρώ το λίτρο για να γεμίσουν τις δεξαμενές στα σπίτια.

Έτσι, οικογένεια με μονοκατοικία που καταναλώνει για τη θέρμανση 2.000 λίτρα πετρέλαιο, από 1.800 ευρώ που πλήρωνε θα επιβαρυνθεί 100 ευρώ επιπλέον για να αγοράσει την ίδια ποσότητα.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς καύσιμων, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», εκτιμούν ότι η σταδιακή εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αποτελεί μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα βοηθήσει στην αντιμετωπίσει της λαθρεμπορίας.

Επισημαίνουν όμως ότι τον ερχόμενο χειμώνα πολλά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, κάτι που σημειώθηκε και τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Μπορεί οι αυξήσεις, όπως σημειώνουν, να φαίνονται μικρές, πολλά είναι τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο συνολικό κόστος για τη θέρμανση, ενώ μιλούν ακόμα και για χρεωστούμενα πελατών τους από προηγούμενα χρόνια και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.

Νέο χαράτσι και στο φυσικό αέριο

Αυξήσεις όμως έρχονται και στο φυσικό αέριο.  Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με αύξηση 5%, αφού από την 1η Οκτωβρίου καταργείται η έκπτωση 18% στην τιμή του φυσικού αερίου εξαιτίας της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Η τιμή του φυσικού αερίου θα ακολουθεί στο εξής τις διακυμάνσεις του κόστους βάσει του οποίου η Εταιρεία Παροχής Αερίου θα το προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και ένα σταθερό περιθώριο κέρδους.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο νέος τρόπος τιμολόγησης εφαρμοζόταν σήμερα με το ισχύον κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου και συνυπολογίζοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, η τιμή του οικιακού τιμολογίου, από 59 ευρώ/μεγαβατώρα, θα ήταν 62,1 ευρώ.

 

http://news247.gr/oikonomia/forologia/aykshseis_se_petrelaio_kai_fysiko_aerio.1332332.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s