«Ιερή» αντίδραση στο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις


Σκληρή στάση απέναντι στον νόμο για τις μεταμοσχεύσεις θα κρατήσει η Εκκλησία της Ελλάδος. Τα σημεία διαφωνίας. Τι αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Εγκύκλιος για ενημέρωση των πιστών.

Κλιμακώνει την αντίδρασή της η Εκκλησία απέναντι στον νόμο για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Την Πέμπτη συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αποφάσισε την ανάκληση του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Επίσης θα σταλεί εγκύκλιος στους ιερούς ναούς, προκειμένου να γίνει ενημέρωση των πιστών για το θέμα.

Η εκκλησία αντιδρά στα όσα προβλέπει ο νόμος για την λεγόμενη «εικαζόμενη συναίνεση».
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, όλοι οι ενήλικοι Ελληνες πολίτες θεωρούνται δυνάμει δωρητές οργάνων, εφόσον δεν έχουν δηλώσει το αντίθετο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

«Η Εκκλησία υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζομένη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των Μεταμοσχεύσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παρακολουθεί «ανελλιπώς» και να παρέμβει κατά τη διαβούλευση του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τις ναρκωτικές ουσίες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για διαφορετικούς λόγους, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο νόμο και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

Ο ΕΟΜ εκφράζει την ανησυχία ότι, με δεδομένες τις αντιδράσεις, η δωρεά οργάνων μπορεί επηρεαστεί αρνητικά.

Τέλος, κάνει λόγο για «ορατό κίνδυνο εμπορευματοποίησης» από την διεύρυνση του κύκλου των δοτών, προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s