Νέα στοιχεία για τον τρόπο ανάπτυξης και σίτισης των καρκινικών όγκωνΦιλαδέλφεια

Διεθνής επιστημονική ομάδα παρουσίασε νέα στοιχεία για τον τρόπο που αναπτύσσονται και σιτίζονται οι καρκινικοί όγκοι και πως η ανάπτυξή τους μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω των αναστολέων αγγειογένεσης, που περιορίζουν την παροχή αίματος προς τους όγκους.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του American Journal of Pathology.

«Ο κεντρικός ρόλος των τριχοειδών αγγείων στην αγγείωση του όγκου τα καθιστά έναν ελκυστικό στόχο για την αντικαρκινική θεραπεία. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι η στόχευση αυτού του τρόπου σχηματισμού των αιμοφόρων αγγείων ενδεχομένως να μην αρκεί για να πετύχουμε ένα σημαντικό αντικαρκινικό αποτέλεσμα», σχολιάζουν οι Δρ Σαντορ Πακου από το Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία και Μπάλαζ Ντομ από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Semmelweis, το Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Πνευμονολογίας «Koranyi» και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης χρησιμοποίησαν ομοεστιακή μικροσκοπία ηλεκτρονίων για να εξετάσουν δείγματα ιστού από όγκους τρωκτικών, όπου είχαν εισαχθεί κακοήθη κύτταρα.

Προτείνουν λοιπόν έναν καινοτόμο μηχανισμό για την ανάπτυξη των ιστολογικών στύλων (το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της αγγειογένεσης, όπου το αγγείο διπλασιάζεται για να σχηματίσει δύο νέα αγγεία). Επιπλέον, αποδεικνύουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στον σχηματισμό στύλων μετά την θεραπεία με τον αναστολέων αγγειογένεσης vatalanib.

Οι παρατηρήσεις τους ενισχύουν την αντίληψη ότι η αναστολή ενός μόνο μηχανισμού αγγείωσης του όγκου, μπορεί προκαλέσει τον σχηματισμό νέων δικτύων αγγείωσης.

Πριν από την παρούσα μελέτη, ο μηχανισμός σχηματισμού των στύλων δεν ήταν πλήρως κατανοητός. Η διεθνής όμως έρευνα αποκαλύπτει μια ακολουθία γεγονότων που παράγουν μια σχέση μεταξύ των διαδικασιών της ενδοθηλιακής γεφύρωσης και της αγγειογένεσης, με αποτέλεσμα τον ταχύ σχηματισμό στύλων. Για τη περιγραφή του μηχανισμού σχηματισμού των στύλων οι επιστήμονες δημιούργησαν τον όρο «ανάστροφη ανάπτυξη».

«Είναι επαρκώς τεκμηριωμένο ότι οι όγκοι μπορούν να αποκομίσουν επάρκεια παροχής αίματος από εναλλακτικούς μηχανισμούς αγγείωσης ώστε να αναπτύσσονται χωρίς την ανάγκη δικτύου τριχοειδών αγγγείων. Επομένως οι θεραπείες αγγειογένεσης θα πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τον φαινότυπο αγγειογένεσης σε κάθε ξεχωριστό όγκο. Η στόχευση των μηχανισμών μη αγγειογενετικής ανάπτυξης στον καρκίνο, είναι μια λογική στρατηγική. Η μελέτη μας παρέχει νέα στοιχεία κατανόησης της επαγόμενης από τον καρκίνο αγγειογένεσης και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών στρατηγικών με στόχο τον συγκεκριμένο τύπο σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων», εκτιμούν οι ερευνητές.

health.in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s