Εισαγγελική έρευνα για τις επιχορηγήσεις στα ΕΛΤΑ


Στον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε η έκθεση έλεγχου που διενήργησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, για την οικονομική ενίσχυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), από τα ΕΛΤΑ.

Ο έλεγχος έγινε για τη διερεύνηση της νομιμότητας των οικονομικών ενισχύσεων – επιχορηγήσεων της ΠΟΣΤ από την εταιρεία και το πόρισμα διαβιβάστηκε για τη διερεύνηση τέλεσης πιθανώς αξιόποινων πράξεων.

Τι διαπιστώνει το πόρισμα

Στο πόρισμά του ο κ. Ρακιντζής αναφέρει από τους ελέγχους που έκανε εντόπισε επιχορηγήσεις και άλλες ενισχύσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ προς την ΠΟΣΤ, είτε μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, είτε μέσω αποφάσεων του Δ.Σ ή του Διευθύνοντος Συμβούλου, ύψους περίπου 4,2 εκατ. ευρώ για το διάστημα από το 1999 έως το 2010.

«Οι πάσης φύσεως ενισχύσεις/επιχορηγήσεις της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης Π.Ο.Σ.Τ. από τα ΕΛ.ΤΑ., είτε αυτές έχουν προβλεφθεί σε Ε.Σ.Σ.Ε., είτε διενεργούνται με αποφάσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας ή άλλων Οργάνων της Διοίκησης, προσκρούουν ευθέως στη διάταξη του άρθρου 5 παράγρ. 4 του ν. 1264/1982, η οποία απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, επιτρέπει δε, κατ΄ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς», αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Ρακιντζής και προσθέτει ότι οι σχετικές προβλέψεις στις υπογραφείσες Ε.Σ.Σ.Ε. καθίστανται άκυρες και μη εφαρμοστέες, οι δε σχετικές αποφάσεις των Οργάνων της Διοίκησης των ΕΛ.ΤΑ. είναι παράνομες.

Σοβαρή επιφύλαξη εκφράζεται και για την νομιμότητα πληρωμής από τα ΕΛ.ΤΑ. των μισθωμάτων των γραφείων που έχουν παραχωρηθεί στην Π.Ο.Σ.Τ., ενώ χαρακτηρίζεται παράνομη και η διάθεση από τα ΕΛ.ΤΑ. δύο υπαλλήλων στα γραφεία της Π.Ο.Σ.Τ., καθώς και η πληρωμή από την Εταιρεία των κοινοχρήστων δαπανών και των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των εν λόγω γραφείων, καθόσον αυτές θεωρούνται έμμεσες ενισχύσεις και, επομένως, αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 5 παράγρ. 4 του ν. 1264/1982.

Σε ότι αφορά το διαχειριστικό σκέλος όλων των ενισχύσεων αυτών, σύμφωνα με το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε ότι τα ΕΛ.ΤΑ. δεν προβαίνουν σε οιονδήποτε έλεγχο των δαπανών που καλύπτουν (με εξαίρεση το κονδύλιο του ενοικίου και των κοινοχρήστων των γραφείων της Π.Ο.Σ.Τ.).

Η επιλογή των προμηθευτών και η διενέργεια των σχετικών προμηθειών διενεργείται από την Π.Ο.Σ.Τ., η οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των σχετικών πόρων.

Επίσης, κατά την άποψη του κ. Ρακιντζή, η Π.Ο.Σ.Τ. συμμετέχει στις δύο θυγατρικές εταιρείες των ΕΛ.ΤΑ. (ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Α.Ε. και ΚΕΚ-ΕΛΤΑ Α.Ε.) κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 4 παρ. 2 του ν. 1264/1982, η οποία απαγορεύει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ασκούν κερδοσκοπική δραστηριότητα. Επιπλέον, η συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Τ. σε μικτά εταιρικά σχήματα με τον εργοδότη της (ΕΛ.ΤΑ.) και η συνδιοίκηση σε αυτά, όπως εν προκειμένω, καταστρατηγεί τη βούληση του νομοθέτη του ν. 1264/1982 για ελεύθερο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό.


ΠΗΓΕΣ: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=141164

http://news247.gr/ellada/eidiseis/sth_dikaiosunh_to_fagopoti_sta_elta.1338793.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s