Εικόνα διάλυσης εμφανίζουν τον Ιούνιο οι 34 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας


Οι αποδόσεις των 34 εφοριών που εισπράττουν περίπου το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων είναι άκρως απογοητευτικές και δικαιολογούν την τρύπα των 3,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Εικόνα διάλυσης εμφανίζουν τον Ιούνιο οι 34 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας, με σχεδόν μηδενικό έργο σε ελέγχους, εισπράξεις φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Την ίδια ώρα, μεγάλη μερίδα φορολογουμένων έχει κηρύξει «στάση πληρωμών» λόγω οικονομικής στενότητας και «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της» τις οχλήσεις και τα ειδοποιητήρια για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων.

Οι αποδόσεις των 34 εφοριών που εισπράττουν περίπου το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων είναι άκρως απογοητευτικές και δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την τρύπα των 3,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι:

  • Από τις 34 εφορίες, στις 31 κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κάτω από έναν έλεγχο τον περασμένο Ιούνιο. Στις υπόλοιπες 3 εφορίες οι έλεγχοι φθάνουν μέχρι το 1,27 ανά υπάλληλο (ΔOY Χαλκίδας).

  • 12 μεγάλες εφορίες δεν κατάφεραν τον Ιούνιο να ελέγξουν ούτε μία υπόθεση, με την πρώτη θέση να κατέχει η ΔΟΥ Ψυχικού.

  • Με μηδενικούς ρυθμούς κινείται η διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι 33 από τις 34 μεγάλες εφορίες της χώρας παρουσιάζουν απόδοση κάτω του 1% και μόλις σε μία εφορία, στη Β’ Θεσσαλονίκης, έχουν γίνει κατασχέσεις στο 4% των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

  • Στα συρτάρια των εφοριών βρίσκονται χωρίς να έχουν ελεγχθεί 358.503 φάκελοι υποθέσεων φοροδιαφυγής. Από τις 511.325 υποθέσεις φορο-παραβάσεων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν για έλεγχο στις ΔΟΥ όλης της χώρας, έκλεισαν οι 152.822, δηλαδή τρεις στις δέκα (ποσοστό 30%). Από τις υποθέσεις που έκλεισαν, βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 460,45 εκατ. ευρώ ή 3.012 ευρώ κατά μέσο όρο. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν «ξεχάσει» να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την Εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.

  • Η ΦΑΕΕ Αθηνών ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 3.659 φορο-υποθέσεις επί συνόλου 6.819, δηλαδή 3.160 εκκρεμούν ακόμα. Η ΦΑΒΕ Αθηνών έκλεισε 766 υποθέσεις και απομένουν ακόμη 1.742, η ΦΑΕ Πειραιά έκλεισε 1.313 υποθέσεις και απομένουν για έλεγχο 1.562, ενώ η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 663 υποθέσεις και παραμένουν ανέλεγκτες ακόμη 1.736. Οι περισσότερες ανέλεγκτες υποθέσεις φορο-παραβάσεων εντοπίζονται στη ΔΟΥ Χαλκίδας (5.580 υποθέσεις) και ακολουθούν η ΔΟΥ Ρόδου με 5.577 ανέλεγκτες υποθέσεις και η Α΄ Ηρακλείου με 5.563 υποθέσεις.

Ικανοποιητικές επιδόσεις εμφανίζουν μόλις 24 εφορίες που από την αρχή του έτους μέχρι και χθες έκλεισαν άνω του 50% των φορο-υποθέσεων που τους ανατέθηκαν. Οι 264 εφορίες έλεγξαν λιγότερες από τις μισές υποθέσεις, με 43 ΔΟΥ να έχουν κλείσει μόλις το 20% των φορο-υποθέσεων.
Δεν πληρώνουν
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ακόμη ότι οι φορολογούμενοι δεν συμμορφώνονται στις οχλήσεις των εφοριών για υποβολή δηλώσεων και απόδοση φόρων λόγω έλλειψης ρευστότητας, σε ποσοστά που φθάνουν μέχρι και πάνω από 46% (στη ΔΟΥ Παλλήνης η μη συμμόρφωση φθάνει το 46,12% και στη Β’ Ηρακλείου το 37,96 %).
Μεγάλα ποσοστά μη συμμόρφωσης καταγράφονται στις εφορίες που υπάγονται οι μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης το ποσοστό μη συμμόρφωσης φθάνει το 19,16%, στη ΦΑΕΕ Αθηνών το 13,45%, στη ΦΑΕ Πειραιά το 12,53% και στη ΦΑΒΕ Αθηνών το 11,19%.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της έλλειψης χρημάτων από την πλευρά των επιχειρηματιών οι οποίοι δεν προσέρχονται στις εφορίες να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s