Έκλεισε το Mega Deal Alpha – Eurobank


Πληροφορίες θέλουν το fund του Κατάρ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση του νέου τραπεζικού σχήματος, που θα προκύψει από τη συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank. Τη Δευτέρα η επίσημη ανακοίνωση

 

Οριστικοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για τη συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank, μετά τις πιέσεις που δεχόταν ο τραπεζικός κλάδος, εν όψει μάλιστα και του επικείμενου ελέγχου από την αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης Blackrock. Οι επίσημες ανακοινώσεις του πολυαναμενόμενου τραπεζικού γάμου αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα το μεσημέρι, αφού νωρίτερα τα διοικητικά συμβούλια των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων επικυρώσουν τη συμφωνία.

Οι συζητήσεις των δυο τραπεζών φέρονται να κατέληξαν σε συμφωνία το πρωί του Σαββάτου και πληροφορίες θέλουν το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ (που συμμετέχει ήδη στην Alpha) να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο νέο σχήμα, το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική τράπεζα,  με δυναμική παρουσία στις αγορές των Βαλκανίων. Συγκεκριμένα, μετά τη συγχώνευση Alpha και Eurobank, το νέο τραπεζικό σχήμα θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει τοfund του Κατάρ, φθάνοντας τη συμμετοχή του μεταξύ 15 – 20%.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 25η πανευρωπαϊκά. Θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στο Δ.Σ. του νέου τραπεζικού σχήματος θα μετέχουν πέντε μέλη από κάθε μία τράπεζα. Τη θέση του προέδρου θα αναλάβει ο νυν πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ θα προβλέπονται και δύο θέσεις διευθυνόντων συμβούλων, τις οποίες θα καλύψουν, εκτός απροόπτου, οι νυν διευθύνοντες σύμβουλοι των Alpha Bank και Eurobank, Δημήτρης Μαντζούνης και Νικόλαος Νανόπουλος, αντίστοιχα.

Η εξέλιξη αυτή στον τραπεζικό κλάδο δρομολογήθηκε υπό τον εφιάλτη των κρατικοποιήσεων, αφού η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης θα κάνει φύλλο και φτερό τα χαρτοφυλάκια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου το ύψος των επισφαλών και μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ωρολογιακή βόμβα.

Αν τελικά οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και το mega deal επισημοποιηθεί τότε ανοίγουν νέοι αναπτυξιακοί ορίζοντες όχι μόνο για τη νέα τράπεζα και γενικότερα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για το σύνολο της πραγματικής οικονομίας της χώρας μας, που αναμένει με αγωνία να λάβει πολύτιμη ρευστότητα και να εξέλθει της ύφεσης.

Ιστορική διαδρομή Alpha Bank και Eurobank

Η Alpha Bank αποτελεί, μετά την Εθνική Τράπεζα, τη δεύτερη αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στη χώρα μας, ενώ, από την πλευρά της, η Eurobank ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ακολουθώντας έκτοτε δυναμική ανάπτυξη μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και αυτόνομης ανάπτυξης.

Η Alpha Bank, που έχει ζωή 132 χρόνων, είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Με δίκτυο άνω των 900 καταστημάτων, ο όμιλος της Alpha Bank δραστηριοποιείται και στη διεθνή τραπεζική αγορά, με παρουσία στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ουκρανία, στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ και στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Alpha Bank ιδρύθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Φ. Κωστόπουλο, όταν δημιούργησε μια εμπορική επιχείρηση στην Καλαμάτα. Το 1918 το τραπεζικό τμήμα του οίκου «Ι. Φ. Κωστοπούλου» μετονομάστηκε σε «Τράπεζα Καλαμών». Το 1924 η έδρα της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η Τράπεζα ονομάσθηκε «Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως». Το 1947 η επωνυμία άλλαξε σε «Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως», αργότερα, το 1972, σε «Τράπεζα Πίστεως» και, τέλος, τον Μάρτιο του 1994 σε Alpha Τράπεζα Πίστεως.

Το 1999 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που ενίσχυσε σημαντικά την θέση της Alpha Bank. Στις 11 Απριλίου 2000 εγκρίθηκε η συγχώνευση της Ιονικής Τραπέζης με απορρόφηση από την Alpha Τράπεζα Πίστεως. Η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε από την συγχώνευση ονομάστηκε Alpha Bank.

Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η τράπεζα επαναπροσδιόρισε τους στρατηγικούς της στόχους.

Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος, από τη μητρική εταιρία Consolidated Eurofinance Holdings (CEH) SA.

Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank – Interbank ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA.

Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998 η CEH εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας.

Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFG Eurobank – Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών. Επίσης το 1999 γίνεται η Δημόσια προσφορά μετοχών και εισαγωγή της EFG Eurobank στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη.

Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε

Βασικός μέτοχος της Eurobank EFG είναι ο διεθνής τραπεζικός όμιλος EFG Group του ομίλου Λάτση. Στα τέλη του 2010 το EFG Group διέθετε, σε ενοποιημένη βάση, ίδια κεφάλαια ύψους 6,7 δισ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 104 δισ. ευρώ, ανθρώπινο δυναμικό άνω των 25.000 ατόμων και παρουσία σε πάνω από 40 χώρες. Οι λοιποί μέτοχοι ξεπερνούν τους 210.000 συνιστώντας μια από τις ευρύτερες μετοχικές βάσεις στην ελληνική αγορά.

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=61576

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s