Επιστρέφονται ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία


Ένα διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο ώστε να περάσουν σε ελληνικά χέρια χιλιάδες ακίνητα και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για όσα έχουν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος ανοίγει ιστορικής σημασίας διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να επιστρέψει και να καταγράψει στο κτηματολόγιο, στο όνομα των ιδρυμάτων, τα ακίνητα όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων τα οποία είχαν δηλωθεί το 1936.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως στα ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη θα επιστραφούν χιλιάδες ακίνητα, δικαιώνοντας τον αγώνα που κάνει εδώ και χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Για όσα ακίνητα ιδρυμάτων ήταν καταγεγραμμένα στα ονόματα ιδιωτών και έχουν κατασχεθεί, θα καταβληθεί η νόμιμη αξία τους από το ίδιο το τουρκικό κράτος.

Για την επιστροφή των ακινήτων -η πλειοψηφία των οποίων είναι ελληνικά- θα πρέπει τα μειονοτικά ιδρύματα να υποβάλλουν αιτήσεις εντός 12 μηνών.

Κατά την εφημερίδα, ο κ. Ερντογάν θα ανακοινώσει την απόφασή του απόψε, στο δείπνο «ιφτάρ» που παραθέτουν 162 εκπρόσωποι μειονοτικών ιδρυμάτων.

«Η απόφαση αυτή είναι μια δικαίωση των μη μουσουλμάνων συμπολιτών μας, για τα δικαιώματα τους που είχαν χάσει», δήλωσε η δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Κεζμπάν Χατεμί.

Star.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s