Πώς ο «φυματικός» με το πούρο καταφέρνει- για ακόμη μία φορά- να «εξαφανιστεί», παρά το γεγονός ότι εκτός από την ΕΛ.ΑΣ. τον αναζητεί και η Ιντερπόλ

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ για κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο χάνεται στα βάθη των χρόνων αφού τα φαινόμενα διαφθοράς συνοδεύουν το δημοφιλέστερο άθλημα εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια όμως με την εισβολή στο ποδόσφαιρο κάθε λογής επιτηδείων, από κοινούς απατεώνες μέχρι ναρκισσευόμενους με τη δημοσιότητα«μαϊντανούς», η δυσωδία έγινε αφόρητη. Με τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου να παρουσιάζονται αναξιόπιστα όσον αφορά το πρώτο καθήκον τους ναεξασφαλίζουν τη νομιμότητα του χώρου και την Πολιτεία διαχρονικά να κάνει τα στραβά μάτια, καθώς οι κατά καιρούς κυβερνήσεις μέτραγαν το πολιτικό κόστος με τη δύναμη κάθε ομάδας, η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο. Η έξωθεν παρέμβαση της UΕFΑ ήταν η θρυαλλίδα που έβαλε φωτιά στο ελληνικό ποδοσφαιρικό σκηνικό. Η έρευνα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για στημένα παιχνίδια ανά την Ευρώπη έφερε στην επιφάνεια δεκάδες ύποπτα ματς στην Ελλάδα και υποχρέωσε τις ελληνικές ποδοσφαιρικές αρχές να ασχοληθούν, επιτέλους, με το θέμα και να το παραπέμψουν στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Η έρευνα της εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου και ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ έφεραν στην επιφάνεια τρεις «εγκληματικές οργανώσεις» που δρούσαν στον χώρο του ποδοσφαίρου με σκοπό να αποκομίζουν κέρδη από στημένα παιχνίδια, να επηρεάζουν διαιτητές προς όφελος των ομάδων που διοικούσαν αλλά και των «φίλων» τους, να απειλούν θεσμικούς παράγοντες προκειμένου να απολαμβάνουν ασυλία ή ακόμη και προνομιακή μεταχείριση. Αρχηγός μιας εκ των τριώνοργανώσεων θεωρείται, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, ένας από τους διαχρονικούς σταρ του παρασκηνίου αλλά και του προσκηνίου του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Μάκης Ψωμιάδης.
Oι αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για τις κινήσεις του Μάκη Ψωμιάδη θυμίζουν ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή αναζήτησης εξαφανισμένων συνανθρώπων μας. Τη μία τον βλέπουν στη Μυτιλήνη, στον δρόμο προς τον Αγιο Ραφαήλ. Ξαφνικά κάποιος άλλος τηλεθεατής τον εντοπίζει λουόμενο στο Παλιό της Καβάλας, μερικά χιλιόμετρα από το σπίτι του. Το θρίλερ συνεχίζεται και το σήμα του silver alert έχει φτάσει με τη μορφή εντάλματος σύλληψης από την Ιντερπόλ σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ο Μάκης Ψωμιάδης παραμένει φυγόδικος από τις 26 Ιουνίου, όταν βγήκε ένταλμα σύλληψής του από την εισαγγελέα Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου που ασχολήθηκε με την έρευνα για τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι φάκελοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UΕFΑ) είχαν καταδείξει τον υψηλόσωμο παράγοντα με το χαρακτηριστικό μουστάκι ως έναν από τους βασικούς υπόπτους στην Ελλάδα για χειραγώγηση των ποδοσφαιρικών αγώνων με στόχο κέρδη από το παράνομο στοίχημα μέσα από την ενασχόλησή του με την Καβάλα. Επίσημα, βέβαια, η πλειοψηφία των μετοχών της μακεδονικής ΠΑΕ ανήκαν στα παιδιά του, τον Σταύρο και τη Χριστίνα, την περίφημη «μπουμπού» για τον πατέρα της. Ο Βig Μac παρέμεινε ό,τι και στην ΑΕΚ πριν από περίπου 10 χρόνια: ένας «επώνυμος οπαδός»! Αλλά με περίσσια δικαιώματα, όπως η καθημερινή παρουσία του στις προπονήσεις και στα αποδυτήρια της ομάδας. Ή ακόμη και η επίσκεψη σε διαιτητές και αντίπαλες ομάδες πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη των αγώνων. Οσο για τις υποχρεώσεις του; Να πληρώνει σε ρευστό, μέσα από νάιλον σακούλες, τους παίκτες της Καβάλας όταν εκείνοι έκαναν το καθήκον τους στο γήπεδο!
Η χρήση του υπερκοριού της ΕΥΠ, ωστόσο, επιβεβαίωσε όλους εκείνους που θεωρούσαν τον Ψωμιάδη ως τον αφανή διοικητικό ηγέτη της Καβάλας. Μέχρι τη στιγμή που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή των στοιχείων από την ογκωδέστατη δικογραφία για τα στημένα παιχνίδια, ακούσαμε και διαβάσαμε τρομερούς διαλόγους με πρωταγωνιστή τον Ψωμιάδη. Με αποκορύφωμα το ταλιράκι που ζητούσε από τον… πρόεδρο Νίκο, αλλά και την έκδοση εικονικής ιατρικής γνωμάτευσης περί αδυναμίας του να παραβρεθεί σε δικαστήριο. Υπήρξαν, βέβαια, κωδικοποιημένες συνομιλίες για τον «ψηλό Σισέ», για τον «μπουχέσα χοντρό», για διαιτητές, αλλά και έμμεσα αιτήματα για σφυρίγματα, τα οποία θα επέτρεπαν στην Καβάλα να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στις διεθνείς διοργανώσεις.
«Ψάρεψε» τους αστυνομικούς
Την Παρασκευή συμπληρώθηκαν δύο μήνες, διάστημα στο οποίο διαφεύγει τη σύλληψη ο Μάκης Ψωμιάδης. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή και της Ιντερπόλ, καθώς μετά το πρώτο διήμερο κυκλοφόρησαν φήμες για έξοδό του από τη χώρα προς τα Σκόπια.
Ο τρόπος που ξέφυγε ο γιος του παπά από την Καβάλα θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Οπως, άλλωστε, όλη η ζωή του παραπέμπει στον κινηματογραφικό ήρωα «Φαντομά». Με πολυσχιδείς δραστηριότητες, άλλοτε νόμιμες και ενίοτε παράνομες, που θα μπορούσαν να τον στείλουν σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα εφ΄ όρου ζωής. Αν και όσες φορές πέρασε το κατώφλι των φυλακών, μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε στο νοσοκομείο με βαριά αναπνευστικά προβλήματα, έστω και αν στο δωμάτιο του «Σωτηρία», το 2002, είχε και ειδικό τασάκι για τα κουβανέζικα πούρα που τόσο πολύ του αρέσουν!
Από τις αφηγήσεις ανθρώπων του στενού περιβάλλοντός του, πάντως, έχει επιβεβαιωθεί ότι ο Ψωμιάδης γλίτωσε τη σύλληψη επειδή επέδειξε μεγαλύτερη οξυδέρκεια από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους. Μία μέρα πριν από τις μαζικές συλλήψεις για τα στημένα παιχνίδια, ο Βig Μac αντιλήφθηκε περίεργες κινήσεις γύρω από το σπίτι του, καθώς επέστρεφε σε αυτό. Διαπίστωσε πως επρόκειτο για αστυνομικούς και τους πλησίασε για να διερευνήσει τις προθέσεις τους. Σύμφωνα με όσα λένε άτομα από το περιβάλλον του Ψωμιάδη, οι αστυνομικοί τον ενημέρωσαν ότι ήθελαν να επικοινωνήσει με ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. Οντως τηλεφώνησε, του είπαν πως επρόκειτο για παρεξήγηση- καθώς δεν είχε δοθεί ακόμη εντολή για συλλήψεις- και το θέμα έληξε εκεί.
Τόσα χρόνια στην πιάτσα και με διαρκείς εναλλαγές ανάμεσα στη νομιμότητα και στην παρανομία, ο Ψωμιάδης κάτι ψυλλιάστηκε. Και από το πρωί της επομένης φρόντισε να εξαφανιστεί προτού τον πιάσουν στον ύπνο οι διωκτικές αρχές. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόλαβε και έμαθε με λεπτομέρειες το σχέδιο για τις συλλήψεις και έτσι χάθηκε από προσώπου γης.
Οσο καιρό παρουσιαζόταν ως ένας καθ΄ όλα νόμιμος επιχειρηματίας και ζούσε στην Καβάλα, κάθε πρωί πήγαινε στον ιερό ναό του Αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη και προσκυνούσε το σκήνωμά του. Επειτα ακολουθούσε το πρόγευμά του, συνήθως μία τυρόπιτα, και όλα έπαιρναν τον δρόμο τους.
Μία άλλη χώρα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τον Ψωμιάδη είναι το Βέλγιο. Εκεί δημιούργησε διασυνδέσεις από την εποχή που δραστηριοποιούνταν στο (λαθρ)εμπόριο χρυσού με αφετηρία το λιμάνι της Αμβέρσας.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, ακούστηκε στα δημοσιογραφικά γραφεία πως ο άλλοτε πανίσχυρος παράγοντας κατέφυγε στον Καναδά. Εκεί, του είπαν ότι δεν ισχύει το ένταλμα της Ιντερπόλ, επειδή η νομοθεσία της χώρας δεν επιτρέπει τη δράση της διεθνούς αστυνομίας. Στον Καναδά υπάρχουν και άλλοι Ελληνες οι οποίοι διατηρούν ανοιχτούς λογαριασμούς με την ελληνική Δικαιοσύνη. Με ορισμένους εξ αυτών ο Ψωμιάδης είχε αναπτύξει επικοινωνία από τα παλιά, όταν δραστηριοποιούνταν στη νυχτερινή διασκέδαση με μαγαζιά στα πέριξ της Βουκουρεστίου, αλλά και της Αμερικής, καθώς είχε βρει τις άκρες του ο Ψωμιάδης με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και έκλεινε εξαιρετικές συμφωνίες.
Το περίεργο με τον τόπο διαμονής του Ψωμιάδη είναι ότι τα τέσσερα κινητά, με τα οποία κυκλο φορούσε τον τελευταίο χρόνο, εξακολουθούν να χτυπούν στα… ελληνικά. Αν και δεν τα σηκώνει κάποιος. Η ουσία είναι ότι κάποιος τα φορτίζει. Και επίσης ότι παραμένουν εντός ελληνικής επικράτειας. Τώρα αν τα έχει πάρει κάποιος άλλος από το περιβάλλον του Βig Μac, ουδείς μπορεί να γνωρίζει.
Φυγόδικος στο… Ψυχικό
Και άλλες φορές ήταν φυγόδικος ο Ψωμιάδης και το κινητό του λειτουργούσε κανονικά. Ούτε τότε, βέβαια, απαντούσε. Προφανώς ήθελε να βλέπει ποιοι του τηλεφωνούσαν και έπειτα επικοινωνούσε μόνος του μέσω άλλης γραμμής, άγνωστης στις διωκτικές αρχές. Εστω και η φράση «αγαπούλα μου» με τη βαριά φωνή θα σήμαινε συναγερμό στον υπερκοριό της ΕΥΠ, καθώς το copyright είναι κατοχυρωμένο στο όνομα του «Μάκαρου», όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν οι φίλοι του ή εκείνοι που επιδιώκουν να τον κολακέψουν.
Στην προηγούμενη φυγοδικία του ο Μάκης είχε καταφέρει να εμφανιστεί στο σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. ως « αγνώστου διαμονής ». Εμενε, βέβαια, στο σπίτι του στο Ψυχικό, κοντά στο αστυνομικό τμήμα. Αλλά, όπως εξηγούσε χαριτολογώντας, « είχα κάνει δίαιτα και δεν με αναγνώριζαν». « Εχει χιούμορ ο Ψωμιάδης.Αλλά είναι σκληρός! Γι΄ αυτό δεν λύγισε ούτε όταν τον πυροβόλησαν στο πόδι το 1989 με σκοπό να τον…συνετίσουν » λένε οι δικοί του άνθρωποι. Πράγματι, συνέχισε απτόητος τη δράση του. Μπορούσε μάλιστα να ξεπεράσει κάθε όριο προκειμένου να επιβάλει το δικό του, αν κρίνουμε από ένα ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο παίχθηκε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Εκεί φέρεται να ακούγεται ο Ψωμιάδης όχι απλώς να απειλεί έναν ανταγωνιστή του, ο οποίος του χάλασε κάποιες δουλειές με χρυσό, αλλά με τους συνοδούς του τον υποβάλλει σε ασύλληπτα βασανιστήρια. Η προβολή της εκπομπής σήμανε συναγερμό στην επιχειρηματική και ποδοσφαιρική πιάτσα. Ολοι αναζητούσαν το θύμα του Ψωμιάδη. Οι υποψίες στράφηκαν σε συγκεκριμένο άτομο, αλλά έμειναν… υποψίες. Ποιος, άλλωστε, θέλει να σκαλίζει τέτοια πράγματα;
«Θα παραδοθώ αν αποφυλακιστεί ο χοντρός»
KAFEDAKI APOLAMWANEI SE GNOSTA, KENTRIKA KATASTHMA O KYRIOS, OLOI TON EIDAN EKTOS APO AYTOYS POU TON PSAXNOUN KAI KALA…….