Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Στα νοικοκυριά πρόκειται να περάσει η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, που επιβαρύνει ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρείες λιανικής από 1η Σεπτέμβρη. Υπερκέρδη για τους εισαγωγείς μέσα σε λίγες ώρες.

Οι συνήθεις ύποπτοι θα κληθούν να πληρώσουν τις νέες αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί έως και 36% η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με επιστολή του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών, προς το υπουργείο Οικονομικών, ήδη παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στη μέση ημερήσια τιμή.

Ενώ την Τετάρτη, η τιμή έφτανε τα 56 ευρώ η μεγαβατώρα (χονδρική τιμή), την Πέμπτη, πρώτη ημέρα εφαρμογής, έφτασε τα 73,1 ευρώ, ενώ την Παρασκευή 66,04 ευρώ.

Σε περίπτωση που οι χονδρικές τιμές ενέργειας παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, αναμένεται να επηρεαστούν προς τα πάνω και οι λιανικές τιμές, οι οποίες έτσι και αλλιώς θα αυξηθούν το 2012, λόγω της σύνδεσής των τιμολογίων με το κόστος παραγωγής.

Η ΔΕΗ, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες λιανικής, που δουλεύουν με φυσικό αέριο επιβαρύνονται μετά την αύξηση και δεν προτίθενται να το καλύψουν, αλλά πιθανότατα θα μετακυλίσουν το κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χιλιάδες ευρώ μέσα σε λίγες ώρες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», οι εισαγωγείς ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν τεράστια κέρδη, λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμών με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κ.α., όπου η χονδρική τιμή παραμένει στα 50-55 ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το επιπλέον κέρδος για εισαγωγές 10 μεγαβάτ, άγγιξε ακόμα και τα 100.000 ευρώ μέσα σε 10 ώρες, την πρώτη ημέρα εφαρμογής του ΕΦΚ.


http://news247.gr/oikonomia/agora/erxontai_nees_aykshseis_stoys_logariasmous_ths_deh.1353155.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s