Σπατάλες στα φάρμακα αποκαλύπτει η e – συνταγογράφηση


Περισσότερες από δέκα συνταγές το μήνα, με πάνω από είκοσι διαφορετικά φάρμακα στον ίδιο ασθενή, αποκάλυψε – μεταξύ άλλων – η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αυτό ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αθηνά Δρέττα, σε ενημερωτική ημερίδα, με θέμα ‘Ηλεκτρονική συνταγογράφηση – Παρακλινικές εξετάσεις: To επόμενο βήμα’, η οποία διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), σ συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η κ. Δρέττα έκανε εκτενή αναφορά στο έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων, επισημαίνοντας τα σημαντικά αποτελέσματα που  έχουν προκύψει από την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των στοιχείων του συστήματος. Συγκεκριμένα:

  • Έχει παρατηρηθεί ότι το 35% των ασφαλισμένων πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση.

  • Αρκετοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις καταναλώνουν πάνω από 15 διαφορετικά φάρμακα το μήνα.

  • Υπάρχουν ιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν για τον ίδιο ασθενή με χρόνια πάθηση πάνω από 10 συνταγές το μήνα με 20 διαφορετικά φάρμακα.

  • Το 50% της συνολικής δαπάνης  για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το συγκεντρώνουν περίπου 150 σκευάσματα (87

    εμπορικά φάρμακα), ενώ το 80% της συνολικής δαπάνης το συγκεντρώνουν 555 σκευάσματα (319 εμπορικά φάρμακα), το 12% του συνόλου των σκευασμάτων.

  • Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δε δικαιολογείται το ύψος της συνολικής δαπάνες σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

ΟΠΑΔ

Την παρούσα κατάσταση του συστήματος συνταγογράφησης παρακλινικών εξετάσεων (ediagnosis) παρουσίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κ. Κυριάκος Σουλιώτης.

Επεσήμανε ότι από τις 22 Αυγούστου το σύστημα είναι πλέον υποχρεωτικό. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, έχει παρατηρηθεί μείωση του μέσου κόστους ανά ασθενή και συγκεκριμένα
για τις γυναίκες το μέσο κόστος ανέρχεται στα 46,43 ευρώ και στο 52,87 για τους άνδρες.

Στο έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στην πορεία υλοποίησής της στα ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε κ. Βλάσης Σφυρόερας, τονίζοντας ότι σε δέκα μήνες έχουν ενταχθεί στο σύστημα 15.000 ιατροί και 10.000 φαρμακεία.

Ο αριθμός των συνταγών που συνταγογραφήθηκαν ανέρχεται στα 2.114.435 και ο αριθμός των συνταγών που εκτελέστηκαν στις 2.830.999.


http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=15734

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s