Διευκρινίσεις σχετικά με τη «δήλωση επιφύλαξης» αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος


Κατά τις δύο τελευταίες μέρες, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο (άγνωστο από ποιόν) ένα κείμενο “διατύπωσης επιφύλαξης”, το οποίο -υποτίθεται- θα πρέπει να καταθέτει ο φορολογούμενος στη ΔΟΥ κατά τη στιγμή που πληρώνει το ποσό του τέλους επιτηδεύματος, έτσι ώστε να έχει -υποτίθεται- τη δυνατότητα διεκδίκησης της επιστροφής των χρημάτων αυτών, εάν και όταν κριθεί αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση (ΠΟΛ 1167/2-8-2011) που επιβάλλει την καταβολή του τέλους.

Ο παραπάνω ισχυρισμός είναι εντελώς ανυπόστατος, ενώ το κείμενο που κυκλοφορεί είναι έωλο και ενδέχεται να δημιουργήσει  προβλήματα για τον φορολογούμενο.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Κανείς δε μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή χρημάτων από το Ελληνικό Δημόσιο εάν δεν προσφύγει εμπρόθεσμα εναντίον των ατομικών σημειωμάτων (των εκκαθαριστικών που αυτή την περίοδο παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι) στα διοικητικά δικαστήρια.

Συνεπώς, εάν κάποιος θέλει να διεκδικήσει επιστροφή χρημάτων, στην περίπτωση που η προσφυγή περί αντισυνταγματικότητας της παραπάνω υπουργικής απόφασης που υπέβαλε ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Ο Σύλλογος και δύο μέλη του, είναι οι μόνοι που υπέβαλαν προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον του τέλους επιτηδεύματος), πρέπει οπωσδήποτε να προσφύγει στο διοικητικό πρωτοδικείο. Και εάν θέλει να προσφύγει, συμβουλεύουμε να το κάνει μέσω του Συλλόγου, ώστε και μειωμένο κόστος να έχει, αλλά και μεγαλύτερη μαζικότητα να δοθεί στην προσφυγή των πολιτών που οργανώνει ο Σύλλογός μας.

Σε περίπτωση που αποφασίσει να προσφύγει, θα πρέπει παράλληλα να εκφράσει την επιφύλαξή του κατά τη στιγμή της πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος. Έχουμε αναρτήσει σχετικό άρθρο το οποίο περιγράφει το πώς μπορεί να γίνει η επιφύλαξη. Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται το κείμενο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, αφού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη διεκδίκηση της επιστροφής από τον φορολογούμενο. Η μόνη διατύπωση επιφύλαξης που μπορεί να καταγράψει κάποιος είναι η παρακάτω: “Καταβάλλω το ποσό των 300 Ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος με ρητή επιφύλαξη, διότι προτίθεμαι να προσφύγω στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά του ατομικού σημειώματος”. (Δείτε σχετικό άρθρο)
Το κείμενο αυτό επαρκεί και πρέπει να γραφεί πάνω ή δίπλα από την υπογραφή, στο γραμμάτιο είσπραξης που χρησιμοποιεί κάποιος στην Εφορία, ή και με άλλα μέσα πληρωμής.

Η διατύπωση αυτή, καλύπτει τις απαιτήσεις που θέτει το άρθρο 61 παρ. 5 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994), το οποίο αναφέρει ότι  η δήλωση ρητής επιφύλαξης πρέπει να είναι ρητή και αιτιολογημένη.

Σημειώνουμε ότι, ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, θα δέχεται αιτήματα συμμετοχής στη μαζική προσφυγή που οργανώνει, έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το σχετικό άρθρο που αναρτήθηκε στο site μας πριν από λίγες μέρες: Προσφυγή κατά του «τέλους επιτηδεύματος»: Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Τέλος, σημειώνουμε ότι, σήμερα, θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, για να εξετάσει το εάν ο Σύλλογος θα οργανώσει μία μαζική προσφυγή κατά του “τέλους ακινήτων”, αλλά και να αποφασίσει τις διαδικασίες για την προσφυγή αυτή. Η σχετική απόφαση θα αναρτηθεί στο site του Συλλόγου, αύριο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011.

http://www.forologoumenos.gr/permalink/10197.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s