Ήρθε για να μείνει το χαράτσι στα ακίνητα


Μόνιμο καθίσταται το ειδικό τέλος στα ακίνητα. Καμία αναφορά στο πότε θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε. Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την Τρίτη η ψηφοφορία.

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς σε τροπολογία που κατέθεσε  ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή δεν αναφέρεται στον χρόνο επέκτασης της καταβολής του.

Η τροπολογία που ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής δίνει τέλος στη δυνατότητα παράτασης της εφαρμογής του ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα.

Η ημερομηνία στην παράγραφο 1 της τροπολογίας, όπως σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «θα πρέπει να είναι η 17η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τις επόμενες εφαρμογές».

Το τέλος, όπως ανέφερε, θα ισχύσει και το 2012 και μετά θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις.

«Θα το εντάξουμε στη συνολική μας ρύθμιση για τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων πολιτών», συμπλήρωσε.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση, από το ειδικό τέλος ακινήτων εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000, + 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και αν δεν έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ, +10.000 για κάθε τέκνο.

Αν και η αρχική ρύθμιση προέβλεπε πως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (0,5 ευρώ), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο πλέον επέρχεται πλήρης απαλλαγή, εφόσον το εισόδημά των ανωτέρω κατηγοριών δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Η τροποποίηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγόρησαν τον υπουργό και για καταπάτηση του Συντάγματος, καθώς σύμφωνα με το σχετικό άρθρο 74 του Συντάγματος, προσθήκες ή τροπολογίες υπουργών συζητούνται μόνο αν έχουν υποβληθεί 3 τουλάχιστον ημέρες πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για το τέλος ακινήτων θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα και όχι σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένη λόγω απουσίας τεσσάρων τουλάχιστον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Σάββας Εμμινίδης, Δημήτρης Παπουτσής, Θωμάς Ρομπόπουλος και Μάγια Τσόκλη) που επικαλούνται ασθένεια.

 

http://news247.gr/oikonomia/forologia/monimo_to_telos_sta_akinhta.1380173.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s