Οι συνέπειες από τη μη εμπρόθεσμη πληρωμή της «εισφοράς αλληλεγγύης» και του «τέλους επιτηδεύματος»


Ο Σύλλογός μας, δέχθηκε πολλά ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένας φορολογούμενος στην περίπτωση που δεν επιθυμεί, ή δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα ποσά που απαιτεί η Εφορία με το “Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εισφορών και Τέλους Επιτηδεύματος – Ν. 3986/2011”.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει το συνεργαζόμενο με το Σύλλογο λογιστικό γραφείο της κας Ελένης Μουτσιανά (τηλ. 2108661437), ισχύουν τα παρακάτω:

1. Επιβάλλεται προσαύξηση 1% (επί του οφειλόμενου ποσού) για κάθε μήνα καθυστέρησης με ανώτερο το 60% , όπως τουλάχιστον ισχύει για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

2. Αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί ο φορολογούμενος, μέχρι την ημερομηνία που λήγει η περίοδος εξόφλησης της οφειλής (στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η 30/9/2011), να προχωρήσει σε έκδοση δελτίου φορολογικής ενημερότητας, είτε αυτοπροσωπώς απο το τμήμα εσόδων της αρμόδιας ΔΟΥ, είτε ηλεκτρονικά μέσω τουwww.gsis.gr (ο κόμβος της ΓΓΠΣ) με χρήση των κωδικών του. (Προσοχή για όσους φορολογούμενους, είναι ομορ.μέλη ΟΕ/ΕΕ κλπ. , γιατί δεν θα μπορούν να λάβουν ηλεκτρονικά την ενημερότητα).

3. Στις περιπτώσεις που κατά την παραλαβή του τριπλού εκκαθαριστικού, κάποιος φορολογούμενος δεν έχει λάβει το πιστωτικό του εκκαθαριστικό της φορολογίας Εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, μπορεί να επικοινωνήσει με την ΔΟΥ  για ενδεχόμενο συμψηφισμό (μερικό ή ολικό).

4. Τέλος, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ιδίως στις περιπτώσεις βεβαιωμένων μεγάλων οφειλών, γιατί μπορεί το Δικαστικό Τμήμα των ΔΟΥ να προβεί σε αναγκαστικές ενέργειες είσπραξης που ενδεχομένως να φτάσουν και σε παρακρατήσεις από μισθούς και συντάξεις.

Από την πλευρά μας, ως Σύλλογος, συμπληρώνουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος φορολογούμενος προτίθεται να προσφύγει κατά του τέλους επιτηδεύματος, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 300 ευρώ, αναγράφοντας στο κάτω μέρος της απόδειξης είσπραξης (πάνω από την υπογραφή του) το παρακάτω κείμενο: “Καταβάλλω το ποσό των 300 Ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος με ρητή επιφύλαξη, διότι προτίθεμαι να προσφύγω στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά του ατομικού σημειώματος. (Δείτε περισσότερες πληροφορίες).

Σημειώνουμε ότι η προθεσμία ενημέρωσης του Συλλόγου για την πρόθεσή σας να συμμετάσχετε στη μαζική προσφυγή λήγει στις 21 Οκτωβρίου 2011.


http://www.forologoumenos.gr/permalink/10373.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s