Βάση στην Κύπρο ζητούν οι Ισραηλινοί


Το Ισραήλ φέρεται πρόθυμο να βοηθήσει την Κύπρο στην αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, ζητώντας βάση για τα αεροπλάνα τους στο έδαφός της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, οι Ισραηλινοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Κύπρο στην αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, ζητώντας βάση για τα αεροπλάνα τους στην Κύπρο. Από ελληνικές πηγές δεν διαψεύδεται η πληροφορία.

Ως προς την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι μια στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ, σίγουρα θα προσθέσει πολλά στην ελληνική αμυντική αντιμετώπιση οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας. Η οποία είναι πολύ πιθανή, διότι οι Τούρκοι παγιδεύτηκαν στη ρητορική τους, κι αφού ανέκρουσαν πρύμνα όσον αφορά μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, μπορούν να δημιουργήσουν κάποιο θερμό επεισόδιο στα ελληνικά ύδατα, προκειμένου να δείξουν στους πολίτες τους αλλά και στους αραβικούς λαούς (των οποίων οι ηγεσίες δεν εμπιστεύονται τους νέο-οθωμανούς), ότι είναι σε θέση να υλοποιούν τις εξαγγελίες τους, έστω και με αλλαγή στόχου.

Όμως, σε μάκρος χρόνου, μια ισραηλινή βάση σε κυπριακό ή ελλαδικό έδαφος, καθιστά Ελλάδα και Κύπρο συμμέτοχο σε τυχούσα σύγκρουση του Ισραήλ με το Ιράν, ή κάποια άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής. Και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να επωμισθεί το βάρος της σύμπλευσης.
Η προοπτική θα ήταν καλή, εάν εξασφαλιζόταν ότι η βάση για ισραηλινά αεροπλάνα θα χρησιμοποιηθεί μόνον ως προς επιθέσεις των Τούρκων κατά της Ελλάδας, Κύπρου ή Ισραήλ. Πώς μπορεί όμως αυτό να εξασφαλισθεί; Και πώς μπορεί να είναι βέβαιο από τώρα, ότι δεν θα γενικευθεί μια σύρραξη στη Μ. Ανατολή;

Θέλει, επομένως, πολύ περίσκεψη η πρόταση και απόλυτα εξασφαλισμένες εγγυήσεις, για να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση, προκειμένου να σβήσουμε τη φωτιά να χρησιμοποιήσουμε βενζίνη.

Εκτός από τις ακριτομύθιες, το θέμα ανέδειξε και η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν», που ισχυρίζεται ότι εκτός από τα ζητήματα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, δεν είναι οι Ισραηλινοί, αλλά ο κ. Χριστόφιας που διατύπωσε το αίτημα προς το Ισραήλ, ίδρυσης δηλαδή στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο και τη φιλοξενία ισραηλινών στρατευμάτων!

Στο περιοδικό «Στρατιωτική ισορροπία & Γεωπολιτική» γράφεται ότι η πληροφορία αυτή έθεσε σε συναγερμό την Αγγλία, η οποία διατηρεί βάσεις στο νησί. Βέβαια, το να ενοχληθεί η Αγγλία δεν αλλάζει και πολύ τα πράγματα, διότι ούτως ή άλλως αποτελεί προνομιακό συνομιλητή -αν όχι σύμμαχο- της Άγκυρας, οπότε το ότι στους κόλπους της Ε.Ε. θα υποστηρίζει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, είναι αναμενόμενο.

Εξάλλου, ο αρχισυντάκτης της «Κίπρις» κ. Ρεσάτ Ακάτ γράφει σε άρθρο του ότι, αν οι Ελληνοκύπριοι αρχίσουν τις εργασίες για την εξόρυξη πετρελαίου, η Τουρκία δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση, αλλά θα στείλει σκάφος του πολεμικού της ναυτικού δίπλα στο σκάφος που θα κάνει τις έρευνες, το οποίο θα παρακολουθεί τις εργασίες επιτόπου.

Κατά τον κ. Ακάρ, σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο δεν θα σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά «θα τεντώσει κι άλλο το σχοινί» και θα αυξηθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Ο αρθρογράφος εισηγείται όπως, μέχρι επίτευξης λύσης, «αποφεύγονται παιγνίδια με τη φωτιά», κατά την ακριβή έκφρασή του.

http://www.eglimatikotita.gr/2011/09/blog-post_4013.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s