Προσφυγή κατά του ΦΠΑ 23% στην εστίαση


Προστασία, μέσω της δικαστικής οδού, για να μην πληρώσουν τα κυβερνητικά χαράτσια ζητούν, ο ένας μετά τον άλλον, συλλογικοί φορείς και μεμονωμένοι πολίτες.

Μετά τις προσφυγές κατά των κεφαλικών φόρων (έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος) και νέα προσφυγή, αυτή τη φορά για την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνών Επιστημόνων. Καταστροφική χαρακτηρίζουν οι φοροτεχνικοί την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13%, στο 23%.

«Εκατοντάδες επιχειρήσεις θα κλονιστούν άμεσα, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, συμπαρασύροντας τον τουρισμό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για την οποία οι άλλες χώρες της ευρωζώνης διατηρούν το προνόμιο των χαμηλών συντελεστών, με σοβαρότατες επιπτώσεις, εν τέλει, στην ελληνική οικονομία», τονίζουν στην προσφυγή τους, με την οποία ζητούν να κηρυχτεί αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο η επίμαχη απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Για τη νομική θεμελίωση του αιτήματός τους υποστηρίζουν ότι με την κατά 10 μονάδες αύξηση του ΦΠΑ παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της φορολογικής ισότητας και της χρηστής διοίκησης, αφού είναι μέτρο που επιβλήθηκε για καθαρά εισπρακτικούς λόγους και όχι με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων.

Οι φοροτεχνικοί σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει από τους πιο υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης και τουριστικά είναι αντι-ανταγωνιστική χώρα. Οπως εκτιμούν, με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ η ζήτηση θα μειωθεί κατά 15%, ενώ παράλληλα θα οδηγηθούν στην ανεργία 120.000 εργαζόμενοι από τους συνολικά 600.000 που εργάζονται σε ταβέρνες, εστιατόρια κ.λπ.

Επικαλούνται το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου η μείωση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης από το 19,6% στο 5,5% έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 40%.


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=312856

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s