ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Στο 22% η πραγματική ανεργία – Στα επιπεδα του 1960!


 

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 10% ΣΤΟ ΑΕΠ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί  νέα, δυσμενέστερη, τροποποίηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα στο 2012 έκανε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την «ελληνική οικονομία και την απασχόληση» η οποία περιλαμβάνει τραγικές διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις της ύφεσης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα οδηγήσουν σε μια κατάσταση όπου ο συνταξιούχος θα λαμβάνει τελικά συνολική σύνταξη μικρότερη από το σύνολο των εισφορών που έχει καταβάλλει σε όλον τον  εργασιακό βίο του.

 

Επιπλέον, η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ περιγράφει με δραματικό τρόπο την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις συνέπειες στη ζωή των πολιτών.

 

Συγκεκριμένα, εκτιμά το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στην έκθεση του, το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 10,2% μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια (2009-2011), η πραγματική ανεργία έχει διαμορφωθεί στο 22 με 23%, δηλαδή στα επίπεδα του 1960 ενώ η αγοραστική μας δύναμη είναι πλέον στα επίπεδα που βρισκόταν δέκα χρόνια πριν, το 2001!

 

Με την ύφεση να συμπιέζει για τρίτο σερί χρόνο την ελληνική οικονομία, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει αδιέξοδη τη ακολουθούμενη πολιτική (Μνημόνιο, κλπ) αφού, όπως τονίζει, οδηγεί σε ακόμα περισσότερη ύφεση με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι για περιορισμό του ελλείμματος και έλεγχο του δημόσιου χρέους, βάζοντας τη χώρα σε φαύλο κύκλο χωρίς προοπτική εξόδου.

 

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν θα εξέλθουμε από την κρίση εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της ύφεσης. Όσα προγράμματα λιτότητας και να εφαρμοστούν το έλλειμμα δεν θα μειωθεί χωρίς να υπάρξει ανάπτυξη», και επισήμανε ότι εφόσον υπάρξει ανάπτυξη θα αποκλιμακωθεί και το χρέος.

 

 

http://www.iefimerida.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s