Για τα εισοδήματα του 2012 οι αλλαγές στις αποδείξεις


Σε αναβολή της εφαρμογής του νέου καθεστώτος για τις αποδείξεις προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Καμία αλλαγή για φέτος. Διαβάστε στο NEWS 247 τι θα ισχύει τελικά.

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε το υπουργείο Οικονομικών μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από την εξαγγελία για αλλαγές σχετικά με τις αποδείξεις που πρέπει να υποβάλλουν στην εφορία οι φορολογούμενοι.

Μετά από διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων και εν μέσω χλεύης για το ανεφάρμοστο του μέτρου, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το νέο καθεστώς θα εφαρμοστεί όχι από φέτος, αλλά από το 2012.

Επομένως οι αλλαγές θα ισχύσουν από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2012 και θα δηλωθούν από τους φορολογούμενους το 2013.

Για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2012 δεν θα υπάρξει αλλαγή. Το ποσοστό των αποδείξεων ως προς το δηλωθέν εισόδημα θα παραμείνει 25%, με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό, αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του παραπάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Τι θα ισχύει από το 2012

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις Βενιζέλου, από το 2012 το διαθέσιμο εισόδημα και όχι το συνολικό προ φόρων εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη για το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν και να υποβάλουν στην εφορία οι φορολογούμενοι.

Πρόκειται για το εισόδημα που προκύπτει αφού αφαιρεθεί ο φόρος εισοδήματος και κάποιο εύλογο ποσό για το οποίο δεν είναι δυνατή η συλλογή παραστατικών, διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη νέα ρύθμιση που προωθείται για τις αποδείξεις.

«Η νέα ρύθμιση για τις αποδείξεις, όπως θα ενταχθεί στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, θα λειτουργήσει ως μηχανισμός εξυγίανσης και δικαιοσύνης. Το αυθαίρετο αμάλγαμα ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα και σεναρίων γύρω από πιθανές ρυθμίσεις δεν έχει καμία σχέση με την απλότητα και την καθαρότητα των νέων κανόνων, που έχουν ως στόχο να σταματήσουν να επιβαρύνονται φορολογικά μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής

Όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, στις αποδείξεις που θα πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι και οι οποίες θα συνδέονται με το τμήμα του εισοδήματος που καταναλώνουν δεν θα περιλαμβάνονται μόνο αυτές που ισχύουν σήμερα για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, αλλά και άλλες κατηγορίες δαπανών όπως οι λογαριασμοί ρεύματος και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, για φυσικό αέριο, οι δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές υπηρεσίες, ταξίδια κά.

Το υπόλοιπο τμήμα του εισοδήματος που θα πρέπει να τεκμηριώσουν οι φορολογούμενοι θα είναι αυτό των αποταμιεύσεων τους.

Δηλαδή θα πρέπει να δηλώνουν υποχρεωτικά πλέον με τη φορολογική τους δήλωση τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, μετοχές, ακίνητα, ομόλογα και άλλους τίτλους που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του έτους. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να θεσπίσει νέο έντυπο το οποίο θα υποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση. Σ’ αυτό οι φορολογούμενοι θα καταγράφουν τις καταθέσεις και τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δημιουργήσει – όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες – μια ευρεία βάση δεδομένα η οποία με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος διασταυρώσεων δαπανών και εισοδημάτων θα μπορεί να εντοπίζει τη φοροδιαφυγή.

 

http://news247.gr/oikonomia/forologia/apo_to_2012_oi_allages_stis_apodeikseis.1389124.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s