ΠΟΡΙΣΜΑ τραγωδιας:»Ευθύνεται ο Χριστόφιας»


Πολιτικό σεισμό προκαλεί με απρόβλεπτες συνέπειες στην Κύπρο, το πόρισμα για την τραγωδία στο Μάρι. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η επιτροπή που ορίστηκε από την ίδια την κυβέρνηση αποδίδει ευθύνες για την τραγωδία ευθέως στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

‘Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα, η πολιτική διαχείριση της όλης κατάστασης είναι που οδήγησε στην έκρηξη και την τραγωδία. Και όπως αναφέρει στην συνέχεια, ο επικεφαλής του κράτους είναι και επικεφαλής της πολιτικής διαχείρισης φωτογραφίζοντας έτσι τον κ. Χριστόφια.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε ήσυχος με τη συνείδησή του και εκτίμησε πως το πόρισμα που ετοίμασε και παρέδωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια, είναι «πλήρες».

Παραλαμβάνοντας το πόρισμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε επί λέξει: «Σκληρή δουλειά, να’ στε καλά, όλα θα γίνουν όπως έχουν αποφασιστεί».

«Παρέδωσα το πόρισμά μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του εξήγησα τις βασικές καταλήξεις μου. Με εδέχθη με μεγάλη ευγένεια, όπως πάντοτε, είχαμε μια πολύ φιλική συζήτηση και αυτό ήταν», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Πολυβίου για να συμπληρώσει: «Ο Πρόεδρος φυσικά και το υπουργικό συμβούλιο θα μελετήσουν το πόρισμα».

Στις 09:00 ο επικεφαλής της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής παρέδωσε το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου. Παραλαμβάνοντας το πόρισμα, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τον κ. Πολυβίου για την ταχύτητα την οποία επέδειξε στην τήρηση της προθεσμίας για ολοκλήρωση του πορίσματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πόρισμα θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού και να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν, όπως ήταν το ζητούμενο».

Αναμένουμε», είπε, την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας για καταλογισμό ποινικών ευθυνών και προσαγωγή παντός ενεχομένου στα δικαστήρια».

Στις 10:00, ο Πόλυς Πολυβίου μετέβη στη Γενική Εισαγγελία, όπου και παρέδωσε το πόρισμα και τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πέτρο Κληρίδη και στις 12.00 είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του κ. Πολυβίου για την παρουσίαση του πορίσματος.

«Πολιτικές και θεσμικές ευθύνες στον Πρόεδρο Χριστόφια»

‘Οπως αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα το Newsit, στο πόρισμα θα αναφέρεται οτι η πολιτική διαχείριση της όλης κατάστασης είναι που οδήγησε στην έκρηξη και την τραγωδία. Και όπως αναφέρει στην συνέχεια, ο επικεφαλής του κράτους είναι και επικεφαλής της πολιτικής διαχείρισης φωτογραφίζοντας έτσι τον κ. Χριστόφια.

Οι ευθύνες όπως αναφέρονται στο πόρισμα

– Ο Υπουργός Άμυνας βαρύνεται με πολύ σοβαρές ευθύνες (θεσμικές και προσωπικές).
– Ο Υπουργός Εξωτερικών βαρύνεται με πολύ σοβαρές ευθύνες (θεσμικές και προσωπικές).
– Η κύρια ευθύνη όμως ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προΐσταται του Κράτους και της Κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη μεγίστη ευθύνη για την ανεπάρκεια, την αμέλεια και την ολιγωρία που επιδείχθηκαν. Ειδικά το τελευταίο είχε αποκαλύψει νωρίτερα σήμερα το Newsit.

Επίσης αναφέρεται οτι:

– Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει, ήταν απόλυτα αναγκαίο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα με βασικό στόχο τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της πολιτείας και των πολιτών.

– Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ο ίδιος αναλάβει τη διαχείριση του επικίνδυνου φορτίου (τόσο στην πραγματικότητα όσο και στα μάτια των άλλων εμπλεκομένων), έχοντας τον υπέρτατο έλεγχο αυτού.

– Ήταν οι αποφάσεις και η πολιτική του Προέδρου που οδήγησαν στη μακρά παραμονή του φορτίου στην Κύπρο, υπό τις απαράδεκτες συνθήκες φύλαξής του.

– Η ουσία του πράγματος είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην υπό εξέταση περίπτωση απέτυχε να μεριμνήσει ή έστω να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια πολιτών της κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα στρατιωτών και πυροσβεστών.

– Τονίζω, διευκρινίζω και καταλήγω ότι δεν αναφέρομαι απλώς σε θεσμική και εξ αξιώματος πολιτικής ευθύνη, που πάντα υπάρχει. Στην προκειμένη περίπτωση, καταλογίζω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειές του.

Στις 11 Ιουλίου 2011, στη φονική έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων του πλοίου Monchegorsk, έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Στην Ερευνητική Επιτροπή είχαν δώσει κατάθεση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, οι τέως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, οι πρώην αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισμπίκας και Πέτρος Τσαλικίδης και πολλοί άλλοι. Συνολικά, πέρασαν από την Επιτροπή 32 πρόσωπα.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=1&art_id=8704

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s