Μισθούς 500 ευρώ ζητάει η τρόικα


Πιέζει για «ψαλίδισμα» αποδοχών και στον ιδωτικό τομέα. 

Παπανδρέου:«Η Ελλάδα δεν είναι Ινδία»..

Μετά τις μεγάλες περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα και το άγριο ψαλίδισμα των συντάξεων, η τρόικα ζητά τώρα δραστικές μειώσεις αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα, επανερχόμενη σε θέσεις που είχαν εκφραστεί το 2010, με πρώτο βήμα την κατάργηση των κατώτατων μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επίμονοι στις θέσεις τους οι επικεφαλής του κλιμακίου, ανάγκασαν τον αρμόδιο υπουργό να παραπέμψει το θέμα στον πρωθυπουργό.

«Η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα γίνει Ινδία» διεμηνύει ο κ. Παπανδρέου.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το πρωτοσέλιδο της Free Money και το θέμα του Sofokleousin.gr στις 22 Απριλίου του 2010 με τίτλο «ΔΝΤ: Μειώστε στα €480 τον βασικό μισθό».

Ούτε οι «τροϊκανοί θέλουν βέβαια να καταστήσουν την Ελλάδα «Ινδία» , μια χώρα-παράδεισο των πολυεθνικών, με παρίες εργαζόμενους. Βεωρούν όμως «σκόπιμο» – για λόγους «ανταγωνιστικότητας» – να πέσουν οι αμοιβές εργασίας σε επίπεδο Ρουμανίας, ή ένα σκαλί παραπάνω.

Το κατέστησαν σαφές στις επαφές τους με τον αναπήρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, επιμένοντας ότι πρέπει να μην υπάρχουν κατώτατες επιτρεπτές αμοιβές εργασίας, αλλά να διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Παίρνοντας την απάντηση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει επ’ ουδενί στην Ελλάδα, αντιπρότειναν να καταργηθεί η ισχύουσα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να υπογραφεί νέα με μειωμένους κατώτατους μισθούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρότειναν ως εναλλακτική λύση να καθορισθεί κατώτατος βασικός μισθός 520 ευρώ (καθαρός περίπου 400 ευρώ), μετά από διαβούλευση με τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Και αν υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού – όπως θεωρείται βέβαιο – να προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς στη θεσμοθέτηση μειωμένου κατώτατου μισθού.

Ο Γ. Κουτρουμάνης φέρεται να αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των εισφορών που εισπράττουν τα ταμεία και σε πτώση της καταναλωτικής ζήτησης, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Μπροστά στην επιμονή των τροϊκανών αναγκάσθηκε χθες να δηλώσει ότι θα ενημερώσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό – με τον οποίο πράγματι επικοινώνησε λίγο αργότερα.

Αμεση ήραν η δημόσια αντίδραση του κ. Παπανδρέου. Μιλώντας σε προγραμματθισμένη σύσκεψή με τους βουλευτές Κ. Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ. τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι Ινδία – και δεν πρόκιται να γίνει. Υπάρχουν συμβάσεις εργασίας, που ξαθορίζουν μισθούς και εργασιακές σχέσεις».

Αυτό ήταν το έμμεσο μήνυμα προς την τρόικα. Το μήνυμα πρός τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δόθηκκε με μια άλλη αποστροφή: «Είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Αυτόν προστατεύουμε».

http://www.eglimatikotita.gr/2011/10/500.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s