H πρώτη αντίδραση κατά του Ειδικού Τέλους Ακινήτων: Αποστολή εξώδικων δηλώσεων προς τη ΔΕΗ!


Ανάμεσα στους στόχους των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, ήταν η δημιουργία ενός φορέα αντίδρασης απέναντι στην αδικία της δημόσιας διοίκησης καθώς και στις παράνομες πρακτικές που συχνά εφαρμόζει. Ενός φορέα ο οποίος θα προήγαγε μεν τη διαμαρτυρία των πολιτών, αλλά θα το έκανε αυτό με νόμιμους και ειρηνικούς τρόπους και με τη χρήση των νόμιμων μέσων που το δημοκρατικό μας πολίτευμα μας δίνει δικαίωμα να ασκήσουμε.

Ένα από τα αρχικά “σλόγκαν” που χρησιμοποιήσαμε τους 2-3 πρώτους μήνες από την ίδρυσή μας, ήταν η παλαιά ρήση του Ηλία Ηλιού “θα σας τρελάνουμε στη νομιμότητα”! Και αυτό επειδή, η εμπειρία (όλων μας πια) έχει δείξει ότι το Κράτος μας, δυστυχώς, δε μπορεί να λειτουργήσει με νομιμότητα. Και αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη πληγή της χώρας μας. Τα αποτελέσματα της οποίας πληρώνουμε σήμερα και που θα εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κατάθεση της “αίτησης ακύρωσης” κατά του τέλους επιτηδεύματος και η οργάνωση και συντονισμός της μαζικής προσφυγής κατ’ αυτού, υπήρξε μία πρώτη, μεγάλη δράση του Συλλόγου μας στα πλαίσια αυτού του σκοπού.

Και προκάλεσε αποτελέσματα! Πέρα από τον άμεσο ορισμό για συζήτηση του ζητήματος της αντισυνταγματικότητας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 4 Νοεμβρίου 2011, η διάθεση της αντίδρασης κατά των άδικων νόμων εξαπλώθηκε παντού, με διάφορες μορφές. Εκατοντάδες πολίτες συμμετέχουν στη μαζική αγωγή, που ενδεχόμενα να γίνουν χιλιάδες έως τη λήξη της προθεσμίας συμμετοχής.

Χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες πολίτες περίμεναν επί ώρες στις ουρές των εφοριών για να καταθέσουν τις “δηλώσεις επιφύλαξης” για την πληρωμή των εισφορών και των τελών. Μάλιστα, το πιο σημαντικό στην πράξη αυτή είναι ο ισχυρός συμβολισμός της. Οι περισσότεροι από τους πολίτες αυτούς γνώριζαν ότι η κατάθεση της δήλωσης επιφύλαξης, ουσιαστικά δεν παράγει κάποιο νομικό αποτέλεσμα (όπως έχουμε αναφέρει, κάποιος μπορεί να πάρει τα χρήματά του πίσω -εφ’ όσον τα συγκεκριμένα άρθρα του νόμου 3986/2011 κριθούν ως αντισυνταγματικά- μόνο μετά από την κατάθεση προσφυγής). Παρ’ όλα αυτά, χιλιάδες, περίμεναν επί ώρες στις ουρές, για να στείλουν ένα μήνυμα αντίθεσης και αντίδρασης. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Η ψήφιση της τροπολογίας που επιβάλει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (άρθρο 53 του νόμου 4021/2011, για τα “Ενισχυμένα Μέτρα Εποπτείας και Εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων) αποτελεί μία ακόμη άδικη και υπερβολική πράξη φορολόγησης της δημόσιας διοίκησης.

Η διοίκηση του Συλλόγου προβληματίζεται για το πώς θα αντιδράσει κατά του άδικου αυτού μέτρου, το οποίο βασίζεται σε ένα περίπλοκο νομοθέτημα και που βρίθει παρατυπιών, ενώ η εφαρμογή του αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες λειτουργικές, αλλά και νομικές, περιπλοκές.

Ο προβληματισμός έχει να κάνει με την εξεύρεση δόκιμων πρακτικών, οι οποίες θα επιτρέπουν στους πολίτες την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων αμφισβήτησης και αντίδρασης, μέσα στα πλαίσια των αρχών του Συλλόγου για το σεβασμό στη νομιμότητα.

Οι θέσεις και οι δράσεις τις οποίες θα υιοθετήσει και που θα προωθήσει ο Σύλλογος, θα εξετασθούν και θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011 και θα ανακοινωθούν στο site την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, με χθεσινή απόφαση (λήφθηκε μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας), αποφασίστηκαν οι παρακάτω δράσεις:

1) Αποστολή μίας εξώδικης δήλωσης – γνωστοποίησης προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους, με μαζική συμμετοχή με την οποία θα γνωστοποιείται προς τη ΔΕΗ (και τους άλλους παρόχους), η επιφύλαξη των πελατών τους για το ενδεχόμενο κατάθεσης αγωγής εναντίον τους, σε περίπτωση που αυτοί προχωρήσουν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης, μετά από ενδεχόμενη άρνηση καταβολής του Ειδικού Τέλους Ακινήτων από τους συγκεκριμένους πελάτες.
Ο στόχος είναι, στην εξώδικη αυτή δήλωση, να συμμετάσχουν χιλιάδες πολίτες.
(Η δράση αυτή ξεκινά από τις 5-10-2011 και θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου)

2) Συγκέντρωση “ηλεκτρονικών υπογραφών” μέσω του διαδικτύου, για την αποστολή εξώδικης επιστολής προς τη τη ΔΕΗ (και τους άλλους παρόχους), τον Υπουργό των Οικονομικών και την αντιπροσωπεία της τρόικας, με την οποία θα γνωστοποιείται προς τη ΔΕΗ (και τους άλλους παρόχους), η επιφύλαξη των πελατών τους για το ενδεχόμενο κατάθεσης αγωγής εναντίον τους, διεκδικώντας αποζημίωση για κάλυψη κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας και περιουσιακής ή  ηθικής βλάβης, σε περίπτωση που αυτοί προχωρήσουν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης, μετά από ενδεχόμενη άρνηση καταβολής του Ειδικού Τέλους Ακινήτων από τους συγκεκριμένους πελάτες.
Ο στόχος είναι, στην ηλεκτρονική αυτή εκστρατεία συλλογής “ηλεκτρονικών υπογραφών” να συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
(Η δράση αυτή θα ξεκινήσει στις 6-10-2011 και θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου)

Τί θα πετύχουμε με τις δύο αυτές δράσεις; Μπορούμε να πετύχουμε πολλά! Και με τις δύο δράσεις:

α) Να στείλουμε προς τη ΔΕΗ και τους λοιπούς παρόχους, μία καθ’ όλα νόμιμη γνωστοποίηση για τις νόμιμες συνέπειες που αυτοί μπορούν να έχουν σε περίπτωση που προχωρήσουν στην διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου του γνωστοποιούντος πελάτη τους.
β) Να στείλουμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την τρόικα, αλλά και σε άλλους φορείς (επενδυτές του εξωτερικού, μετόχους της ΔΕΗ, ξένες κυβερνήσεις, ξένα ΜΜΕ) μέσω των δελτίων τύπου που θα εκδοθούν, για αυτό που άλλωστε παραδέχονται όλοι: η κυβέρνηση νομοθετεί με παράνομους τρόπους, σε μία στιγμή που έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα του ελληνικού λαού.
γ) Να στείλουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία: Οι πολίτες αντιδρούν και είναι πλέον αποφασισμένοι να παλέψουν με όλα τα νόμιμα μέσα τα οποία μας εγγυάται η δημοκρατία μας.

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ προσπαθεί, με νόμιμα μέσα, να συσπειρώσει και να οργανώσει τους πολίτες ενάντια στην υπερβολική και άδικη φορολόγηση και στις άδικες -και συχνά παράνομες ή αντισυνταγματικές- πρακτικές του Κράτους.
Η ισχύς του Συλλόγου, είστε εσείς! Οργανωθείτε μαζί μας. Γίνετε μέλη μας. Δυναμώστε τη δική σας φωνή!

Δείτε τις απόψεις του Συλλόγου για την αντισυνταγματικότητα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων

Δείτε το κείμενο της εξώδικης δήλωσης γνωστοποίησης

Στοιχεία επικοινωνίας του Συλλόγου:
α) site: www.forologoumenos.gr
β) e-mail: greek.taxpayers@gmail.com ή secretariat@forologoumenos.gr
γ) Τηλέφωνο: 210-3242032
δ) Διεύνθυνση: Μνησικλέους 2 & Μητροπόλεως 43, 10556, Αθήνα (δείτε το χάρτη)

Πληροφορίες για τη διαδικασία της προσφυγής:
α) Γιάννης Σιάτρας (210-3242032) – i.siatras@forologoumenos.gr
β) Μιχάλης Ζαρογιάννης (210-3242032) – secretariat@forologoumenos.gr

http://www.forologoumenos.gr/permalink/10969.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s