Μέρκελ: «Οι αναξιόπιστες χώρες να μάθουν να ζουν με παρεμβάσεις»


ΖΗΤΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Χρησιμοποιώντας ένα αρκετά επιθετικό ύφος, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης της Γερμανίας που επέτρεψε την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ υπογράμμισε πως όποια χώρα παραβιάζει το σύμφωνο σταθερότητας θα πρέπει να μάθει να ζεί με την πιθανότητα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς της. 

Μιλώντας σε συνέδριο της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης CSU, αδερφού συνασπισμού του κόμματος της η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε: «Eαν μια χώρα παραβιάζει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και έτσι βάζει σε κίνδυνο όλες τις υπόλοιπες, τότε αυτή η χώρα θα πρέπει να μάθει να ζει με μηνύσεις και ο προϋπολογισμός της θα ακυρωθεί».

Στο μεταξύ σκληρές πιέσεις προς την Ελλάδα ασκούν τα στελέχη της Τρόικας, Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς, οι οποίοι προειδοποίησαν πως τα μέτρα του σχεδίου για τη «διάσωση» της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα (διάσωσης) δεν θα επιτύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ» ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα. «Είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», προσθέτει ο Τόμσεν.

«Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης», επισημαίνει, ο δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ο συνάδελφος του Τόμσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τρόικα, ο Γερμανός, Ματίας Μορς, ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων .

«Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν», σημειώνει ο Μορς στη «Βελτ αμ Ζόνταγκ».

Οι δηλώσεις των δύο μελών της Tρόικα θα δημοσιευθούν στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας

http://www.iefimerida.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s