Δυο άρθρα για παράλογους φόρους


Οι Χειρότεροι Φόροι στην Ιστορία

Το τελευταίο διάστημα βομβαρδιζόμαστε από νέους φόρους, αυξήσεις ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές, τεκμήρια και άλλα τερτίπια της κυβέρνησης που σκοπό έχει να μας εξαθλιώσει οικονομικά και ψυχολογικά.
Την σημερινή καθόλα άδικη -και ηλίθια- φορολογική πολιτική στην χώρα μας αναμφίβολα θα την γράψει η ιστορία με μελανά γράμματα.


Σήμερα θα πραγματοποιήσουμε μια μίκρή ιστορική αναδρομή με τους χειρότερους φόρους που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως:

Σιάμ: Φόρος Εργασίας
Μέχρι το 1899 το βασίλειο του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη) συνήθιζε να φορολογεί τους υπηκόους του με το να τους αναγκάζει να δουλεύουν για αυτούς 3 μήνες κάθε χρόνο. Μόλις πήραν χαμπάρι ότι αυτή τους η πράξη προκαλούσε αναταραχές στους πολίτες, αποφάσισαν να εφαρμόσουν το ορθολογικό φορολογικό σύστημα σε χρήματα.

Ιαπωνία: Φόρος ρυζιού
Το 1590 στην μακρινή Ιαπωνία ο αυτοκράτορας «Hideyoshi», αποφάσισε να εξορθολογήσει το φορολογικό σύστημα της χώρας. Παρόλο που άφησε τα θαλασσινά ανεπηρέαστα, αποφάσισε να βάλει φόρο 67% στην παραγωγή ρυζιού. Έτσι λοιπόν οι κακόμοιροι αγρότες έχαναν τα 2/3 της παραγωγής τους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έδιναν όλο τους το ρύζι στο κράτος και αυτό τους επέστρεφε στην συνέχεια το ανάλογο ποσοστό.

Ουζμπεκιστάν: Γαμήλιος φόρος
Τον 16ό μχ αιώνα στην περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Ουζμπεκιστάν, η δυναστεία των «Shaybanid» αποφάσισε να επιβάλει βαριά φορολογία σε όποιον αποφάσιζε να παντρευτεί. Τελικά μερικά χρόνια αργότερα ο φόρος καταργήθηκε μιας και βρέθηκε ότι ήταν ενάντια στο ισλαμικό δίκαιο…

Ινδία: Βυζοφόρος
Οι γυναίκες κατώτερης κάστας στην Ινδία έπρεπε να πληρώσουν φόρο αν ήθελαν να κυκλοφορούν με καλυμμένα τα στήθη τους. Στην Ινδία βλέπεται θεωρούταν προνόμιο μια γυναίκα να ήταν σεμνότυφη. Μάλιστα ο φόρος είχε άμεση σχέση με το μέγεθος τους στήθους! Μια γυναίκα αρνήθηκε να πληρώσει τον συγκεκριμένο φόρο και έκοψε τα στήθη της ως αντίδραση. Ο φόρος καταργήθηκε την επόμενη ημέρα αλλά η συγκεκριμένη Ινδή έχασε τη ζωή της από αιμορραγία.

Οθωμανική αυτοκρατορία: Χαράτσι
Ο λεγόμενος κεφαλικός φόρος (χαράτσι) τον οποίο αν δεν πλήρωνες απλά σου έκοβαν το κεφάλι και ησύχαζες μια και καλή. Τον συγκεκριμένο φόρο πλήρωναν ήθελαν δεν ήθελαν όλοι οι μη Οθωμανοί υπηκόοι της αυτοκρατορίας.

Οθωμανική αυτοκρατορία: Γενίτσαροι
Ο συγκεκριμένος ίσως και να ήταν ο χειρότερος φόρος στην ιστορία. Μεταξύ 1365 και 1828μχ, οι Οθωμανικές αρχές ταξίδευαν ανά την αυτοκρατορία και άρπαζαν με την βία αγόρια μεταξύ 12-20 χρονών από χριστιανικές οικογένειες. Τα αγόρια αυτά στη συνέχεια εξισλαμιζότανε και ανήκανε στον Σουλτάνο.

Από ότι καταλάβατε οι Έλληνες έχουμε περάσει και χειρότερα από αυτά που τραβάμε σήμερα από τον Jeffrey και την παρέα του. Ίσως αυτό να εξηγεί και την ανέχεια που έχουμε απέναντί στα σκληρά και απάθρωπα μέτρα που συνεχώς μας σερβίρουν…

http://partalia.blogspot.com/2011/09/period.html

ΠΑΡΑΛΟΓΟΙ ΦΟΡΟΙ. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Ο παραδοσιακά καλύτερος τρόπος για να εισρεύσει χρήμα στα ταμεία του κράτους. Μερικά ιστορικά παραδείγματα. Παρατηρείται πως όποτε υπάρχει οικονομική κρίση, οι φόροι αυξάνουν και πληθύνονται. Κάποιες φορές όμως ξεπερνούν το όριο του γελοίου…
Και επειδή, από ένα σημείο και μετά, τι να φορολογήσει πια το κράτος αφού όλα φορολογούνται και μάλιστα υπερφορολογούνται και διπλοφορολογούνται, αρχίζουν οι… ευφυείς ιδέες. Ιστορικά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις φόρων που μοιάζουν με ανέκδοτο, αλλά μόνο ανέκδοτο δεν είναι. Και αποδεικνύουν περίτρανα ότι, ανεξαρτήτως εποχής, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης μιας χώρας, ανεξαρτήτως πολιτεύματος, ο πολίτης πάντα πληρώνει τα σπασμένα. Γιατί το κράτος βρίσκει πάντα αιτίες για επαχθή φορολογία. Ακόμα και αν η φορολογία αυτή αφορά γενειάδες, τσίσα, καπέλα, αέρια αγελάδων και διάφορα άλλα παρεμφερή και τραγελαφικά.
Με την ελπίδα ότι δεν θα δώσουμε ιδέες στους πολιτικούς μας, ας δούμε παρέα μερικούς από τους καταγεγραμμένους ιστορικά απίστευτους φόρους που βάρυναν τις τσέπες και τα εισοδήματα του κοσμάκη.
* Ο φόρος της ύπαρξης
Φυσικά! Τι νομίζατε; Οτι θα υπάρχετε χωρίς να πληρώνετε; Οτι θα αναπνέετε χωρίς να δίνετε δεκαρούλα; Ο συγκεκριμένος φόρος θεσπίστηκε στην Αγγλία, κάποια στιγμή τον 14ο αιώνα, από πανέξυπνο προφανώς αξιωματούχο της κυβέρνησης που σκέφτηκε να αξιοποιήσει το προφανές: όσοι ζουν θα πληρώνουν επειδή ζουν. Ανεξαρτήτως εισοδήματος και κατάστασης. Τίποτα δεν είναι τσάμπα στη ζωή, αγαπητοί μου, και με την έννοια αυτή, ούτε και η ίδια η ζωή. Βεβαίως υπήρξαν διαμαρτυρίες από χωρικούς και εξεγέρσεις, αλλά ο φόρος ίσχυσε για ένα σεβαστό διάστημα.
* Ο φόρος απελευθέρωσης σκλάβου
Μη βιαστείτε να πείτε ότι αυτά είναι παλιές ιστορίες. Σκεφτείτε μόνο πώς αισθάνεστε όταν δουλεύετε. Σαν σκλάβος, σωστά; Μόνο που σήμερα άλλαξε ο τίτλος: δεν είστε σκλάβοι, είστε μισθωτοί. Στην αρχαία Ρώμη λοιπόν, με τα σκάνδαλα, τα όργια και τους πολλούς σκλάβους, θεσπίστηκε ο εξής νόμος: όταν κάποιος σκλάβος απελευθερωνόταν, έπρεπε να πληρώσει(!) ο σκλάβος, όχι το αφεντικό. Τώρα, πού θα τα έβρισκε τα χρήματα, είναι άλλη ιστορία. Ισως γι’ αυτό οι σκλάβοι να μην απελευθερώνονταν τόσο συχνά. Σου λέει ο άλλος, κάτσε εδώ που κάθεσαι, γιατί ελεύθερος θα έχεις να πληρώνεις…
* Ο φόρος για τα μούσια
Ο τσάρος Πέτρος ο Μέγας της Ρωσίας, που ιστορικά υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, επί της διακυβέρνησής του είχε θεσπίσει έναν ιδιόμορφο φόρο: όσοι είχαν γενειάδες έπρεπε να πληρώνουν. Με το αιτιολογικό ότι τα γένια είναι βρώμικα και γελοία. Απόψεις είναι αυτές….
* Ο φόρος για τη διακίνηση ναρκωτικών
Μην μπερδευόσαστε. Η διακίνηση ναρκωτικών είναι παράνομη. Αυτό παραμένει ως έχει. Αν όμως διακινείτε τελικά ναρκωτικά (πράγμα παράνομο, όπως ήδη είπαμε), οφείλετε να δηλώσετε τα χρήματα που πήρατε από αυτές τις συναλλαγές. Η συγκεκριμένη φορολογία θεσπίστηκε -πού αλλού- στις ΗΠΑ και αναφέρει (σύμφωνα με το Internal Revenue Service) με σαφήνεια πως «παράνομο εισόδημα, όπως χρήματα από τη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φόρμα δήλωσης εισοδήματος»…. Ουδέν σχόλιον!
* Ο φόρος για τα παράθυρα
Βρετανικής πατέντας ο συγκεκριμένος φόρος, ξεκίνησε να επιβάλλεται το 1696 κατά τη βασιλεία του Γουίλιαμ του 3ου. Σύμφωνα με τον νόμο, φορολογούνταν κάθε παράθυρο (!) των σπιτιών. Για να γλιτώσουν μάλιστα οι Βρετανοί το συγκεκριμένο φόρο, έκλεισαν αρκετά από τα παράθυρα των σπιτιών τους με τούβλα. Μια εικαστική… παρέμβαση, τα κατάλοιπα της οποίας μπορείτε να δείτε ακόμα και σήμερα.
* Ο φόρος για τα καπέλα
Οι Βρετανοί είχαν ιδιαίτερη έφεση στο να εφευρίσκουν φόρους. Ετσι εξηγείται και ο φόρος του 1784 που ανέφερε πως όσοι φορούν καπέλο πρέπει να πληρώνουν. Με το αιτιολογικό ότι το καπέλο ήταν είδος πολυτελείας. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος φόρος οδήγησε σε ξεσηκωμό αυτών που φορούσαν τραγιάσκες, που ζητούσαν απαλλαγή επειδή η τραγιάσκα δεν είναι καπέλο(!). Εγκυκλοπαιδικά να αναφέρουμε πως ο συγκεκριμένος φόρος οδήγησε το 1804 την κυβέρνηση να προβεί σε επίσημη και νόμιμη διατύπωση του όρου «καπέλο». Για το προφανές καπέλωμα αυτών που πλήρωναν, ούτε κουβέντα….
* Ο φόρος για τα τσίσα!
Μεταξύ του 69 και του 79 μ.Χ. αυτοκράτορας των Ρωμαίων αποφάσισε να επιβάλει φορολογία σε όσους διατηρούσαν δημόσιες τουαλέτες στη Ρώμη. Και τούτο επειδή οι ιδιοκτήτες τουαλέτας πουλούσαν έναντι αδρής αμοιβής τα «τσισάκια» των πολιτών σε όσους έφτιαχναν γιατροσόφια και καθαριστικά με βάση την αμμωνία. Ε, εντάξει! Αυτοί έβγαζαν λεφτά, καλώς πλήρωναν το φόρο.
* Ο φόρος για τα αέρια των αγελάδων
Το 2003 στη Νέα Ζηλανδία μια ιδιότυπη ιδέα ήταν στα σκαριά: αυτή της φορολόγησης των αερίων των αγελάδων (!). Σε μια προσπάθεια μείωσης της εκπομπής ρύπων που προκαλούνται από τα αέρια των ζώων που ζουν σε φάρμες, όπως επέβαλλε το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι ιθύνοντες στη Ν. Ζηλανδία σκέφτηκαν να φορολογήσουν όσους είχαν ζώα (δηλαδή σχεδόν το 50% των πολιτών). Φυσικά ξέσπασε σάλος και ο συγκεκριμένος φόρος δεν ψηφίστηκε ποτέ. Φαντάζομαι, μάλιστα, ότι την εποχή εκείνη, λόγω της γενικότερης αναστάτωσης, τα ζώα θα είχαν υπερβεί εαυτόν στις εν λόγω εκπομπές αερίων…

http://amesidimokratia-andros.blogspot.com/2011/05/blog-post_7581.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s