Σιγά μην τα κάνεις πάνω σου απ’το πολύ το ζόρι


Μας έπεισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πως πόνεσε ειλικρινά για τις αλλαγές στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μας έπεισε πως θέλει ανάπτυξη όταν ζητάει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι αντί να βρεθούν άλλοι τρόποι μείωσης των δημοσίων εξόδων. Αλλά όπως είναι και δεδομένο, εξάλλου, με τις απολύσεις θα τονωθεί η αγορά.

Κατά τα λεγόμενα του ο ΣΕΒ έχει <<πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη, ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό>>. Και είδαμε όλοι πόσο μεγάλη επιτυχία είχε.

Για δείτε τώρα και τι μάχη που έδωσε για την Συλλογική Σύμβαση! Ανακοίνωση 2 ολόκληρων παραγράφων. Και όχι δεν είναι απόσπασμα από αριστερή εφημερίδα. Από την επίσημη σελίδα του ΣΕΒ προέρχεται η ανακοίνωση.  Για σύγκριση, κοιτάξτε πόσο κόπο έκανε με την ανακοίνωση στο Ελληνο-Γερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στις 7/10/2011. Αξίζουν περισσότερη προσοχή οι επιχειρηματίες, έτσι δεν είναι κ.Δασκαλόπουλε;

Fenrir

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο Ελληνο-Γερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, 7/10/2011

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο Ελληνο-Γερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον BDI και το Invest in Greece, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011, Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace-Kαβούρι

«Σας καλωσορίζω σήμερα εδώ, σε αυτήν την Ελληνο-Γερμανική συνάντηση, που πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη πραγματικά συγκυρία για την Ελλάδα, για την ευρωζώνη, για την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι οι επιχειρηματικές δυνάμεις των δύο χωρών μας μπορούν να βρουν ευρύ πεδίο επενδυτικών συμπράξεων με αμοιβαίο οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος.

Στα γερμανικά Μέσα ενημέρωσης αναπαράγεται μια αρνητική εικόνα για τους Έλληνες, μερικές φορές με απαξιωτικές γενικεύσεις, που φθάνει μέχρι να αμφισβητεί και τον πατριωτισμό μας. Δεν θα αναλωθώ σε φιλολογία για την έννοια του πατριωτισμού, θα σημειώσω μόνο το εξής: καθότι αφορά στους επιχειρηματίες ο πατριωτισμός αποδεικνύεται μόνο στην πράξη.

Στην πράξη, η ιδιωτική οικονομία υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια ο κινητήριος μοχλός της ελληνικής ανάπτυξης -σε πείσμα της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας, του διαρκώς μεταβαλλόμενου φορολογικού συστήματος και ενός περιβάλλοντος που γενικότερα ήταν και παραμένει μη φιλικό προς την επιχειρηματικότητα.

Στην πράξη, οι σύγχρονες και οργανωμένες επιχειρήσεις καταβάλλουν κάθε χρόνο στο κράτος ποσό που αντιστοιχεί στο 68% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών που καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος του φόρου φυσικών προσώπων και εισφορών.

Στην πράξη, οι επιχειρήσεις αυτές το 2009 και το 2010 κατέβαλαν πέραν των τακτικών φόρων €1,8 δις σε έκτακτες εισφορές –ποσό που υπερβαίνει τις συνολικές περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα.

Στην πράξη, η μεγάλη πλειοψηφία, των Ελλήνων επιχειρηματιών  εξακολουθούν και σήμερα να παλεύουν και να παράγουν, αντιμέτωποι με τη βαθιά ύφεση, την ακραία χρηματοπιστωτική στενότητα, τους βαρύτατους φόρους και τη γενικευμένη ανασφάλεια, χωρίς να κλαίγονται και χωρίς να καταγγέλλουν.

Αυτός ο μετ’ εμποδίων επιχειρηματικός πατριωτισμός είναι που κρατά και σήμερα αναμμένη τη δάδα της ελληνικής οικονομίας, τρέφοντας με το μόχθο και το υστέρημά του το κομματικό, συντεχνιακό κράτος που αντιστέκεται σε κάθε αλλαγή.

Ο δυναμισμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας καταδείχθηκε ιδιαίτερα από το 1990 και μετά, με την έντονη παρουσίασή της στο Βαλκανικό οικονομικό πεδίο. Ελληνικές επιχειρήσεις «εισέβαλαν» με επιτυχία στις γειτονικές οικονομίες, κατακτώντας κυρίαρχες θέσεις σε κλάδους όπως το τραπεζικό σύστημα, τα τρόφιμα και το λιανεμπόριο.

Η Ελλάδα ωφελήθηκε από αυτήν την επέκταση της οικονομικής της δραστηριότητας και επιρροής δημιουργώντας  νέες ευκαιρίες απασχόλησης και εισοδήματος και αντλώντας επαναπατριζόμενα κέρδη.

Η δυναμική αυτή υπάρχει και σήμερα στην ιδιωτική μας οικονομία. Η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα είναι έτοιμη να φύγει μπροστά και γι’ αυτό απαιτεί να γίνουν οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα περιορίσουν τον όγκο και τον παρεμβατισμό του κράτους, θα εισάγουν τον ανταγωνισμό τις αγορές, θα ανοίξουν τα κλειστά  επαγγέλματα και θα άρουν τα εμπόδια που σήμερα φράζουν τον αναπτυξιακό ορίζοντα της χώρας.

Η πρόσφατη μελέτη «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά», που  εκπόνησε η  McKinsey με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και τη συνδρομή της ΕΕΤ, αποτυπώνει ανάγλυφα τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας σήμερα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές.  Η McKinsey καταδεικνύει με στοιχεία ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η Ελλάδα μπορεί να προσθέσει πάνω από  €50 δις σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και να δημιουργήσει πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αυτές τις προοπτικές της χώρας μου, πιστεύω ότι κι εσείς αναγνωρίζετε, αγαπητοί συνάδελφοι, και αυτό αποδεικνύετε με την παρουσία σας εδώ. Γι’ αυτό βρίσκονται σήμερα, εδώ, πάνω  και 300 έλληνες επιχειρηματίες με συγκεκριμένες ιδέες, προτάσεις και επενδυτική ετοιμότητα.

Εμείς επιμένουμε ελληνικά και είμαστε βέβαιοι ότι κι εσείς, οι Γερμανοί επιχειρηματίες, είστε έτοιμοι, να στοιχηματίσετε έμπρακτα στο ελληνικό αναπτυξιακό μέλλον, με κοινά επενδυτικά σχέδια και κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Σας ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ και πιστεύω ότι ο διάλογός μας θα είναι συστηματικός και θα αποδειχθεί γόνιμος».

——————————————————————————————————————————————————-

Δήλωση του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, 4/10/2011

«Ο ΣΕΒ έχει έμπρακτα αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, την προσήλωσή του στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ. Έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη, ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό.

Η έμμεση επαναφορά του θέματος της Συλλογικής Σύμβασης παραπέμπει σε ένα κακοστημένο θέατρο, μέσω του οποίου, οι υπαίτιοι της κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν, για άλλη μια φορά, το κόστος των επιλογών και χειρισμών τους σε αυτούς, που δεν ευθύνονται για την κρίση –στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενούς του, που εξοντώνονται αργά και σταθερά στον βωμό της διατήρησης του πελατειακού κράτους».

http://www.sev.org.gr/online/viewNews.aspx?id=1977&mid=694&lang=gr

http://www.sev.org.gr/online/viewNews.aspx?id=1976&mid=694&lang=gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s