Ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο τουριστικής συνεργασίας


Στην προώθηση της διμερούς τουριστικής συνεργασίας αποβλέπουν το Πρωτόκολλο της 3ης Μικτής Επιτροπής Τουρισμού και η Διακήρυξη του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό, που υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Τούρκος ομόλογός του Ερτουγρούλ Γκιουνάι.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η προώθηση του αειφόρου τουρισμού ως ένα νέο μοντέλο ανταγωνιστικότητας που θα εστιάσει σε παράγοντες περιβαλλοντικής αειφορίας.

Τα δύο μέρη αναγνώρισαν ότι οι επαφές και οι επισκέψεις των Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα έχουν διευκολυνθεί και έχει αυξηθεί σημαντικά με την κατάργηση – από 28 Ιουλίου 2010 – των υποχρεώσεων θεώρησης εισόδου για κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων καθώς επίσης και για τη γρήγορη έκδοση θεωρήσεων εισόδου, στο πλαίσιο των διαδικασιών Σένγκεν, σύμφωνα με το σχετικό Κεκτημένο Σένγκεν.

Επιπλέον με σκοπό την εντατικοποίηση της διμερούς τουριστικής κίνησης, τα δύο μέρη συμφώνησαν να εξετάσουν την δυνατότητα λειτουργίας τακτικών ναυλωμένων πτήσεων οι οποίες να συνδέουν την Ελλάδα και την Τουρκία.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά χαιρέτισε την πρόσφατη πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς που αφορούσε στις δύο επιτυχημένες απ’ ευθείας αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης (Μάιος 2011) και Αθήνας-Σμύρνης (Οκτώβριος 2009) οι οποίες έχουν διευκολύνει την τουριστική κίνηση μεταξύ των δυο χωρών και κατά συνέπεια, την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων τους.

Σε ο,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν στη νομοθεσία και στους κανονισμούς σχετικά με τις τουριστικές υποδομές, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προβούν στην ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν στους αντίστοιχους νόμους και κανονισμούς τους ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτική συμμετοχή στην ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών αλλά και στη δημιουργία μιας ορθής πολιτικής διαχείρισης για την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών στις δυο χώρες.

 

http://www.tsantiri.gr/ellada/ellinotourkiko-protokollo-touristikis-sinergasias.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s