Η Ελλάδα ζητεί δύο αρχαίους θησαυρούς από γερμανικό μουσείο και αυτοί δεν τα δίνουν πίσω..


Η Ελλάδα ζητά δύο καλλιτεχνικούς θησαυρούς, που η αξία τους ανέρχεται σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, από ένα γερμανικό μουσείο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Μουσείου.

Ο Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν είπε ότι η ελληνική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζήτησε από το μουσείο να επιστρέψει ένα ελληνικό γυναικείο ειδώλιο και ένα χάλκινο πιάτο της Εποχής του Χαλκού ως προϋπόθεση για να προβεί στο δανεισμό των οποιονδήποτε αρχαιοτήτων στο κρατικό μουσείο Μπάντεν (Baden) της Καρλσρούης.

Το μουσείο είχε υποβάλει αίτημα στην Ελλάδα για δανεισμό αρχαιοτήτων ώστε να μπορέσει να οργανώσει μια έκθεση από το Δεκέμβριο για τον πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού που άρχισε στις Κυκλάδες πριν από 5.000 χρόνια.

Η Ελλάδα λέει ότι οι δυο αρχαιότητες είναι προϊόν λαθρανασκαφής και έχουν εξαχθεί παράνομα από την επικράτεια της. Το ειδώλιο έχει 88 εκατοστά ύψος.

Ο Ζιμπενμόργκεν είπε ότι είχαν αγοραστεί με δημόσια κεφάλαια το 1975 και η Ελλάδα δεν είχε καμία νομική αξίωση για αυτά, λόγω του μορατόριουμ για τις αστικές αξιώσεις, ενώ η Γερμανία δεν είχε υπογράψει μια σύμβαση για την επιστροφή των θησαυρών τέχνης έως το 1992.

Ο Ζιμπενμόργκεν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο SWR 2 ότι μια σύνδεση των αιτημάτων επιστροφής και των δανείων «δεν είναι σε καμία περίπτωση διεθνές έθιμο» και σημείωσε ότι είναι κάτι «σαν εκβιασμός».

http://www.eglimatikotita.gr/2011/10/blog-post_8152.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s