ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Εκλογές σήμερα στη Βουλγαρία για την εκλογή νέου προέδρου της χώρας, καθώς δημάρχων και τοπικών αρχόντων. Οι σημερινές προεδρικές και τοπικές εκλογές είναι οι πρώτες που διεξάγονται βάσει των κανόνων και προϋποθέσεων του Εκλογικού Κώδικα του 2011 και οι πρώτες που διεξάγονται συνδυαστικά (προεδρικές και τοπικές μαζί).

Στο παρελθόν, μόνο μια φορά μετά την πτώση του κουμμουνιστικού καθεστώτος είχαν στηθεί διπλές κάλπες. Ήταν το 1991, όταν διεξήχθησαν ταυτόχρονα τοπικές και βουλευτικές εκλογές.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο συντηρητικός Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, που έχει το προβάδισμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο σοσιαλιστής Ιβάιλο Κάλφιν και η ανεξάρτητη υποψήφια Μεγκλένα Κούνεβα πρώην επίτροπος της ΕΕ. Οι υποψήφιοι ζητούν καλύτερη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είναι μέλος (από το 2007) αλλά το πιο φτωχό.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν λάβει απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19:00. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκόπησης αναμένονται λίγο πριν από τις 20:00, ενώ τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργά το βράδυ.

Δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές έχουν 6.933.748 Βούλγαροι ψηφοφόροι, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Συνολικά έχουν κατατεθεί 18 συνδυασμοί υποψηφιοτήτων για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου. Ο αντίστοιχος αριθμός το 1992 ήταν 22, το 1996 13, το 2001 έξι και το 2006 επτά.

Δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές έχουν 6.514.917 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων και 248 κάτοικοι Βουλγαρίας άλλων εθνικοτήτων της ΕΕ, που δήλωσαν πως επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

http://fimotro.blogspot.com/2011/10/blog-post_1770.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s