Μετά από τόσες Ηλεκτρονικές Κάρτες, έρχεται καί τό… Ηλεκτρονικό εισητήριο (στα μέσα μεταφοράς)


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Η ‘Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση προχωράει μέ ‘απίστευτους ρυθμούς στή χώρα μας. Μετά τήν ‘εξαγγελία τόσων ‘Ηλεκτρονικών Καρτών (σχεδόν όλες είναι υποχρεωτικές), ήρθε η σειρά καί τού ‘Ηλεκτρονικού εισιτηρίου, στά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σιγά σιγά ό ”Ηλεκτρονικός κλοιός” σφίγγει όλο καί περισσότερο καί κάνει τήν ζωή σέ όσους δέν θέλουν νά συμμετάσχουν στήν ‘Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ‘ιδιαίτερα δύσκολη.

Ό Άνθρωπος μετατρέπεται συνεχώς σέ ένα άψυχο γιά τό κράτος ‘αριθμό, ό ‘οποίος πρέπει νά παρακαλουθείται καί νά ‘ελέγχεται συνεχώς. Τό τεκμήριο τής ‘αθωότητας έχει χαθεί πρό πολλού (καί νομικά) καί όλοι θεωρούμαστε έν δυνάμει ένοχοι μέχρις ‘αποδείξεως τουναντίον.

Τά διάφορα μέσα ένημέρωσης διαφημίζουν ‘ασύστολα σάν πανάκεια πού θά μάς σώσει ‘από κάθε πρόβλημα, κάθε νέα ‘Ηλεκτρονικού τύπου ‘εξαγγελία.

Η κοινωνία μας έξελλίσεται σέ κοινωνία τού ”Μεγάλου ‘Αδελφού – Χαφίε”, μέ ‘ελάχιστους ‘Ανθρώπους νά ‘αντιδρούν καί νά ‘αρνούνται τήν ένταξη τους.

-Ό Άνθρωπος γίνεται άριθμός ή πολλοί άριθμοί.

-Παντού κάμερες, μικρόφωνα, παρακολούθηση ‘ιδιωτικών συνομιλιών, έχει καταργηθεί κάθε έννοια ‘ιδιωτικότητας.

-Όλοι θεωρούμαστε παράνομοι, κλέφτες, τρομοκράτες, ‘εκτός καί άν ‘αποδεικνύουμε καθημερινά τό άντίθετο.

Καί φυσικά η τελική κατάληξη θά είναι η πλήρης ‘ενοποίηση όλων τών ‘Ηλεκτρονικών Καρτών σέ μία ”υπερ-κάρτα”, είτε μέ τόν όνομα Ευρωπαική Κάρτα τού Πολίτη, είτε μέ κάποιο άλλο.

 Καί στό τέλος θά κληθούμε νά ‘εμφυτεύσουμε τό RFID τσιπάκι ή νά δεχθούμε τό RFID τατουάζ (δερματοστυξία).

‘Αν δέν ‘αντιδράσουμε ΣΗΜΕΡΑ, αύριο θά είναι ‘αργά…

12.10.2011

Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΜΜΜ.

Έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Διαβάστε τι είναι, που και πως θα εφαρμοστεί. Ποιες εταιρείες συνεχίζουν στο διαγωνισμό.

Που και πως θα εφαρμοστεί

Θα καλύπτει όλα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής: Μετρό, Τραμ, Τρόλεϊ, Λεωφορεία, Προαστιακός. Το χάρτινο εισιτήριο και οι κάρτες απεριορίστων θα αντικατασταθούν από «ηλεκτρονικές» γεγονός που θα επιτρέψει αφενός την εφαρμογή δικαιότερων χρεώσεων στους επιβάτες ανάλογα με τις αποστάσεις που διανύουν ή το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους (π.χ. μείωση της τιμής του κομίστρου τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες, κ.λπ.), αφετέρου τον έλεγχο του συστήματος πωλήσεων ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της διακίνησης πλαστών εισιτηρίων.

Το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα έχει τρεις, διαφορετικές μορφές προκειμένου να καλύπτει όλες τις ανάγκες των χρηστών.

Στο πολλαπλό εισιτήριο σε μία ηλεκτρονική κάρτα μνήμης θα είναι αποθηκευμένος συγκεκριμένος αριθμός διαδρομών που θα αφαιρούνται κάθε φορά που χρήστης πραγματοποιεί μία διαδρομή. Πρόκειται για τύπο εισιτηρίου που αφορά κυρίως περιστασιακούς χρήστες και θα γεμίζει από σημεία πώλησης εισιτηρίων.

Ο δεύτερος τύπος εισιτηρίου είναι η «έξυπνη» κάρτα που θα αντικαταστήσει τις μηνιαίες και ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών με κόμιστρο χαμηλότερο από εκείνο του πολλαπλού εισιτηρίου.

Για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν σποραδικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα υπάρχει και η επιλογή αποστολής γραπτού μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου, επαναφόρτισης μέσω διαδικτύου ή ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής e – banking.

Τι είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Ο νέος τύπος εισιτηρίων φιλοδοξεί να βάλει τέλος στο πρόβλημα της λαθραίας επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στο πρόβλημα της διακίνησης πλαστών εισιτηρίων, φαινόμενα που και τα δύο οδηγούν σε σοβαρές οικονομικές απώλειες του συγκοινωνιακούς φορείς.

Το έργο για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου καθώς και το έργο για την δημιουργία συστήματος τηλεματικής, που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, αποτελούν τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και επίσης τα πρώτα έργα που συνδυάζουν κοινοτική και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Στο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου, προϋπολογισμού 94 εκατομμυρίων ευρώ, ο ΟΑΣΑ θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του έργου με επιπλέον καταβολή ποσού που θα ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση των πρακτικών από την Επιτροπή Διενέργειας της Α` φάσης του διεθνή διαγωνισμού με κλειστή διαδικασία για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για το Έργο: “Μελέτη, Χρηματοδότηση, Εγκατάσταση, Υποστήριξη Λειτουργίας, Συντήρηση και Τεχνική Διαχείριση ενός Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου για τις εταιρείες του Ομίλου ΟΑΣΑ με ΣΔΙΤ” 6 εταιρικά σχήματα προκρίθηκαν και συνεχίζουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, τα εταιρικά σχήματα που θα διαγωνιστούν στην επόμενη φάση είναι τα παρακάτω:

1. ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRACOM IT SERVICES -INTRASOFT INTERNATIONAL-INTRACOM TELECOM- INTRAKAT

2. INDRA SISTEMAS S.A

3. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ- LG CNS

4. ΑΤΕΣΕ

5. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ- UNI SYSTEMS

6. ΕΡΙΚΣΟΝ ΕΛΛΑΣ

Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης αφορούν τα κριτήρια της ικανότητας των συμμετεχόντων για το έργο του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου ενώ η δεύτερη φάση είναι αυτή που θα κρίνει ουσιαστικά τον ανάδοχο καθώς και οι 6 που πέρασαν θα κληθούν να δώσουν οικονομικές προσφορές για την ανάπτυξη του συστήματος.

Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το χρονικό πλαίσιο της διεξαγωγής της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού αλλά αυτό λογικά θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2012. Όλες οι εταιρείες αναμένεται να κατεβάσουν ελκυστικές προσφορές προκειμένου να κάνουν δικό τους το σημαντικότατο έργο του ΟΑΣΑ.

Συμμετέχει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Με απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η εταιρεία είναι μέρος του διαγωνισμού για το ηλεκτρονικό εισιτήριο καθώς ο Προαστιακός κινείται σε μεγάλο μέρος της Αττικής. Σύμφωνα με την απόφαση της εταιρείας “εγκρίνει την συμμετοχή της στα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ”. Έτσι ο Προαστιακός της Αθήνας που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συγκοινωνιακού προϊόντος της πρωτεύουσας θα μπορεί να έχει ανάλογου επιπέδου υπηρεσίες προς τους επιβάτες του.

 

http://norfid.wordpress.com/2011/10/17/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CF%8C%CF%83%CE%B5%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CF%81/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s