ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 26ης και 28ης Οκτωβρίου


Οι εκδηλώσεις του τριημέρου

Το πρόγραμμα φέτος έχει ως εξής (σύμφωνα με την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης):

Από το πρωί της 26ης μέχρι και τη δύση του ηλίου την 28η υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός στην πόλη, φωταγώγηση το βράδυ και μετάδοση από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα πανηγυρικών προγραμμάτων. Τώρα ποιος θα ελέγξει ή θα εγκαλέσει τα «ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα» που δεν θα μεταδίδουν «πανηγυρικά προγράμματα» είναι μία απορία.

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η «λιτάνευση της ιερής εικόνας Παναγίας της Τριχερούσας μετά των χαριτοβρύτων λειψάνων και της ιερής εικόνας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου με τη συμμετοχή των αρχών». Η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας έγινε την περασμένη Δευτέρα αντικείμενο υποδοχής στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου από «τον παναγιώτατο κ. Άνθιμο, τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό», όπως μας ενημερώνει σε δελτίο Τύπου η Ιερά Μητρόπολη. Ή μάλλον έγινε η υποδοχή αντιγράφου της ιερής εικόνας, η οποία «φυλάσσεται στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Η ιερά εικόνα θα παραμείνει μέσα στον ιερό ναό και θα συνεορτασθεί μαζί με τον Άγιο Δημήτριο σύμφωνα με την τοπική μας παράδοση».

Και τώρα παρακαλούμε απαντήστε στο κουίζ: Πού βρίσκεται η γνήσια ιερά εικόνα και πού το αντίγραφό της; Θα συνεορταστεί η ιερά εικόνα ή το αντίγραφο;

Εντυπωσιακή και επεισοδιακή πάντως ήταν η περσινή δοξολογία του Αγίου Δημητρίου, με τον τότε υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να έρχεται αντίπαλος με την οργή του κ. Άνθιμου. Στο ενδιάμεσο όμως οι παρεξηγήσεις λύθηκαν και οι δυο τους είναι σίγουρο ότι θα συναντιούνται τακτικά στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου.

Τετάρτη πρωί θα σημάνουν οι καμπάνες, οι φιλαρμονικές θα παιανίζουν «θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια». Στις 8 π.μ. θα γίνει η έπαρση στο Λευκό Πύργο και στις 11 η δοξολογία. Στις 11.45 το ενδιαφέρον της χώρας στρέφεται στη «στεφανηδρομία», που θα γίνει στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα του δήμου Χαλκηδόνας. Είναι γεγονός πάντως ότι οι εκδηλώσεις του συγκεκριμένου δήμου βρίσκουν πάντα στήριξη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι ο αναπληρωτής περιφερειάρχης θα καταθέσει στεφάνι στο Γ’ Σώμα Στρατού μαζί με το δήμαρχο Χαλκηδόνας.
Στις 6.30 μ.μ. θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός στην αίθουσα τελετών ΑΠΘ από τον κοσμήτορα της Νομικής Νίκο Παρασκευόπουλο. Θέμα του «Ελευθερία, πόλις και παιδεία».

Την Πέμπτη, στις 10 π.μ., οι μαθητές θα καταθέσουν στεφάνια στο ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού και στις 11 π.μ. θα γίνει η μαθητική παρέλαση. Στις 12.30 μ. θα εγκαινιαστεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η μάχη των οχυρών, 6-10 Απριλίου 1941». Τα εγκαίνια θα τελέσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Την Παρασκευή, στις 9.50 π.μ., θα γίνει η υποδοχή του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, το μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το στρατηγό-διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, το γ.γ. Μακεδονίας-Θράκης, το γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Στις 10.30 π.μ. ο Κ. Παπούλιας θα καταθέσει στεφάνι στο Γ’ Σώμα Στρατού. Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το σύνθημα της έναρξης και της λήξης θα δοθεί με κανονιοβολισμούς.

Στις 11 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στο χώρο της εξέδρας της παρέλασης και αμέσως θα γίνει η έναρξή της. Περίπου μία ώρα αργότερα, ο «έχων το γενικό πρόσταγμα» θα αναφέρει το «καλώς» στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 7 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η προσφορά των Κυπρίων Αγωνιστών στους αγώνες του ελληνικού έθνους» στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου.

http://www.makthes.gr/news/reportage/82133/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s