Το κορυφαίο βραβείο των ΗΠΑ Pecase απέσπασε Θεσσαλονικιά επιστήμονας


Δύο Ελληνίδες τιμήθηκαν φέτος με το βραβείο Pecase, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για τους επιστήμονες στις ΗΠΑ. Η μία μάλιστα από τις τιμώμενες Ελληνίδες έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και κρατά στενούς δεσμούς με την πόλη.

Το βραβείο απονεμήθηκε σε 94 ερευνητές, ανάμεσα τους και οι δύο Ελληνίδες καθηγήτριες αμερικανικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για την Δήμητρα Ευαγγέλου, που κατάγεται από την Αθήνα και είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Περντιού και την Φωτεινή Κατωπόδη-Τσόου, η οποία είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλι και έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της «Φωνής της Αμερικής», η Φωτεινή Κατωπόδη – Τσόου χαράσσει με την έρευνά της νέους δρόμους στη επιστήμη.

«Μελετώ την ατμόσφαιρα για την κατανόηση των ατμοσφαιρικών/καιρικών φαινομένων, ώστε να βελτιωθούν οι  μετεωρολογικές προβλέψεις. Η δουλειά που κάνω εστιάζεται στη δημιουργία ηλεκτρονικών προγραμμάτων και στην ανάπτυξη αλγορίθμων για την καλύτερη κατανόηση τρόπου που κινούνται οι αέριες μάζες. Μερικές από τις εφαρμογές είναι για παράδειγμα σε περίπτωση φωτιάς να προβλεφτεί προς τα που θα κινηθεί ο καπνός, έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από συγκεκριμένες περιοχές», αναφέρει σε δηλώσεις της στην «Φωνή της Αμερικής».

Εξομολογείται πως οι γονείς της γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τονίζει πως κρατά στενούς δεσμούς με την πόλη, αφού κάθε καλοκαίρι την επισκέπτεται. Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη ζουν και πολλά μέλη της οικογένειάς της.

Το βραβείο PECASE (Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers) θεσπίστηκε επί Προεδρίας Κλίντον το 1996 και απονέμεται σε επιστήμονες παρουσιάζουν πρωτοπόρα έρευνα και είναι προσηλωμένοι στο να φέρουν την επιστήμη τους στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, στην υπηρεσία των διαφόρων κοινοτήτων και στη χάραξη τεχνολογικής πολιτικής.

 

http://www.thestival.gr/society/item/10728-the-top-prize-of-us-pecase-extracted-from-thessaloniki-scientist

2 σκέψεις σχετικά με το “Το κορυφαίο βραβείο των ΗΠΑ Pecase απέσπασε Θεσσαλονικιά επιστήμονας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s