Η κρίση στέλνει τους Έλληνες στους… Γιατρούς του Κόσμου


Άλλες εποχές θα δίσταζε να μπει. Στα σοκάκια του Περάματος, εκεί όπου τα αντικρινά σπίτια απέχουν τρία βήματα, είναι δύσκολο να κρατήσεις μυστικά. Η οικονομική κρίση όμως λύγισε τις όποιες αναστολές. Πρώτα έβαλε λουκέτο στο μαγαζί της, μετά της έκοψαν το ρεύμα και προχθές περίμενε στο ιατρείο μιας εθελοντικής οργάνωσης μαζί με τον δίχρονο εγγονό της για δωρεάν εμβολιασμό.

«Ζούμε με τη σύνταξη του άντρα μου. Ο γιος μου είναι άνεργος και ανασφάλιστος και τα εμβόλια του παιδιού κοστίζουν. Δεν μπορούμε να πάμε σε νοσοκομείο», είπε η Νικολέτα Καραντάνη στους εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου. Δεν ήταν η μόνη Ελληνίδα που ζητούσε τη βοήθειά τους. Στο πολυϊατρείο του Περάματος βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη, νέοι και ηλικιωμένοι. Ένας οικοδόμος με στίγματα από μπογιές στη φόρμα εργασίας είχε φέρει τα τρία παιδιά του. Κάποιος άλλος έφυγε αγκαλιά με μια κούτα γεμάτη φάρμακα για την οικογένειά του.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που οι Γιατροί του Κόσμου έστησαν αυτό το ιατρείο στο ισόγειο που φιλοξενούσε τις υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου Περάματος. Είχαν επιλέξει την περιοχή για να βοηθήσουν τους αλλοδαπούς αλιεργάτες της ιχθυόσκαλας. Τώρα, η οικονομική κρίση αλλάζει τα δεδομένα. Όλο και περισσότεροι Έλληνες ζητούν τις υπηρεσίες τους.

Φέτος μέχρι τώρα οι Γιατροί του Κόσμου δέχθηκαν 30.000 νέους ασθενείς στα ιατρεία τους στο Πέραμα και την Ομόνοια. Από αυτούς, 30% ήταν Έλληνες. Παλαιότερα το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 7%. Την ίδια τάση καταγράφει και η εθελοντική οργάνωση Πράξις. Οι επισκέψεις Ελλήνων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν αυξηθεί 20% στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα και 15% στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο χρόνο.

«Κανονικά τώρα θα ήμασταν στη Σομαλία, αλλά η κρίση έχει δημιουργήσει ανάγκες εδώ. Η Ελλάδα έχει προτεραιότητα», λέει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης. «Έχω βρεθεί σε σπίτια οικογενειών που ζητούν βοήθεια. Έχω δει ψυγεία άδεια. Άλλους να ζουν χωρίς ρεύμα ή θέρμανση». Όπως παρατηρεί ο Γιώργος Παπαδάκης, εθελοντής γιατρός στο κέντρο του Περάματος, οι περισσότερες επισκέψεις γίνονται από οικογένειες με ανεμβολίαστα παιδιά. «Δεν έχουν κάνει τα βασικά. Για ιλαρά, τέτανο ή παρωτίτιδα. Δεν τα δέχονται στο σχολείο χωρίς αυτά. Κοστίζουν όμως περίπου 300 ευρώ αν είσαι ανασφάλιστος», λέει. Αρκετοί από τους γονείς έχουν χρέη στο ΤΕΒΕ και δεν τους επιτρέπεται να βγάλουν βιβλιάριο Υγείας για να καλύψουν βασικές ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των ιδίων και των παιδιών τους. «Απευθύνονται και στα δημοτικά ιατρεία, αλλά εκεί δεν τους δίνονται φάρμακα όπως συμβαίνει στα δικά μας κέντρα», αναφέρει η Μαρία Σκιαδά, κοινωνική λειτουργός στο πολυϊατρείο της Πράξις.

 

http://polichronis.wordpress.com/2011/10/13/%CE%AF-%CE%AD-%CE%AD-sigma/

Σχολιάστε