ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ; Προειδοποιήσεις για τη Βρετανία


Τζορτζ Όσμπορν, Βρετανός υπουργός Οικονομικών: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ταξίδι της λιτότητας είναι ο μόνος δρόμος προς την ευημερία και την ανάκαμψη».

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βρετανική οικονομία κρούουν αναλυτές, εκτιμώντας ότι επηρεαζόμενη άμεσα από την κρίση στην Ευρωζώνη, βρίσκεται στο χείλος μίας νέας ύφεσης, παρά την ελαφρώς καλύτερη των προβλέψεων πορεία της το τρίτο τρίμηνο.

Υπό τις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία μέχρι στιγμής έχει δώσει προτεραιότητα στη δημοσιονομική εξυγίανση, ακολουθώντας πολιτική λιτότητας, καλείται τώρα να λάβει άμεσα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Το καθήκον αυτό είχε αναλάβει έως τώρα η κεντρική τράπεζα της χώρας, διατηρώντας τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά μέσω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ της χώρας μεγεθύνθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,5% σε σχέση με το δεύτερο, όταν η οικονομία είχε παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,1%. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν ανάπτυξη 0,3%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, έκανε λόγο για ένα «θετικό βήμα προόδου». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η βρετανική οικονομία έχει μπροστά τις πολλές προκλήσεις ακόμη. «Έχουμε ένα δύσκολο ταξίδι μπροστά μας. Είναι ένα ταξίδι, το οποίο δυσχεραίνουν περαιτέρω τα όσα συμβαίνουν στις αγορές εξαιτίας της κατάστασης στην Ευρωζώνη.

Είμαστε, όμως αποφασισμένοι να το ολοκληρώσουμε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς εάν θα επιμείνει στο δρόμο της λιτότητας, σημείωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το ταξίδι είναι ο μόνος δρόμος προς την ευημερία και την ανάκαμψη».

Ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει πάντως αφήσει να εννοηθεί ότι χωρίς να ξεφύγει από το δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα ανακοινώσει κάποια μέτρα με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Η Τράπεζα της Αγγλίας, άλλωστε, τον προηγούμενο μήνα άνοιξε έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να τροφοδοτήσει την αγορά με 75 δισ. στερλίνες (περίπου 87,5 δισ. ευρώ).

Την ανάγκη για στήριξη της οικονομίας καθιστούν επιτακτική και τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της Markit ο βρετανικός μεταποιητικός κλάδος βίωσε τον Οκτώβριο τη βαθύτερη ύφεση των δύο τελευταίων ετών. Ο δείκτης PMI διολίσθησε από τις 50,8 στις 47,4 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009.

Αναλυτές προέβλεπαν οριακή μόνο πτώση του δείκτη, στις 50 μονάδες- το σημείο, που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Ο επιμέρους δείκτης για τις νέες παραγγελίες στον κλάδο βυθίστηκε στις 44,1 μονάδες από 50,3 το Σεπτέμβριο, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν για τρίτο διαδοχικό μήνα. Το μοναδικό θετικό στοιχείο της έρευνας ήταν η υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες.

 

 

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083405

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s