Αίσθηση προκαλεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό το δημοσίευμα Γάλλου δημοσιογράφου της Liberation για τους δραματικούς διαλόγους μεταξύ Μέρκελ-Σαρκοζί- Παπανδρέου στις Κάννες. Διαβάστε στο ΝΕWS 247 τί αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Μίκα Κοντορούση
Βροχή δημοσιευμάτων πέφτουν στο twitter για τις πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός εθνικών μας συνόρων, ενώ οι γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Liberation προβαίνουν σε αναλύσεις επί των παρασκηνίων των διαπραγματεύσεων στις Κάννες.
«Ο Παπανδρέου επέλεξε το δημοψήφισμα για να αποφύγει στρατιωτικό πραξικόπημα», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα «Liberation», δίνοντας μία σαφώς διαφορετική διάσταση στην πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Μπεγλίτη για την αλλαγή των επικεφαλής των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων.
Μάλιστα ο Γάλλος δημοσιογράφος και συνεργάτης της Liberation, Jean Quatremer, ανέφερε συγκεκριμένα στο προσωπικό του twitter (http://twitter.com/#!/quatremer):
«Ο Παπανδρέου στο δείπνο της Τετάρτης δικαιολόγησε το δημοψήφισμα στους Ευρωπαίους ηγέτες και συγκεκριμένα στο Σαρκοζί, λέγοντας ότι το έκανε για να αποφύγει τον κίνδυνο πραξικοπήματος».
Σημειωτέον ότι η πηγή δεν είναι τυχαία, καθώς ο J. Quatremer ήταν παρών στις Κάννες, ενώ είναι εξειδικευμένος συντάκτης σε ευρωπαϊκά θέματα και συγγραφέας του blog «Παρασκήνια των Βρυξελλών«.
Η ακριβής διατύπωση του Quatremer είναι: «Papandréou, lors du diner mercredi, a notamment justifié son référendum par le risque d’un coup d’Etat», ενώ λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι «η είδηση για τον Παπανδρέου προκάλεσε θόρυβο στην Ελλάδα» (Mon tweet sur Papandréou invoquant une menace de coup d’Etat fait du bruit en Grèce).
Στην ανάλυσή του, ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι «ο κ. Παπανδρέου, ενώπιον της οργής των Ευρωπαίων ηγετών για το δημοψήφισμα που αναγγέλθηκε χωρίς συνεννόηση μαζί τους, αναζήτησε δικαιολογία σε άθλιες και χονδροειδείς θεωρίες συνομωσίας, τις οποίες δεν ντράπηκε να διατυπώσει προς το Ν. Σαρκοζί και την Α. Μέρκελ».
Στα ίδια μήκη κύματος και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, όπου μιλά ανοιχτά για φόβο πραξικοπήματος στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.
Στηρίζει μάλιστα το δημοσίευμά της στο γεγονός ότι ο ελληνικός στρατός είναι υπεράριθμος και πως μετά τις περικοπές στους μισθούς του προσωπικού υπάρχει αναβρασμός στο στράτευμα.
