Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ


Ένα μικρό χρονικό για τα όσα ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες. Γιώργος Παπανδρέου, υπουργοί και Αντώνης Σαμαράς αποδεικνύουν με τις δηλώσεις, τις διαψεύσεις τους, τις αυτοαναιρέσεις τους, ότι δεν είναι επικίνδυνη η περίοδος που ζούμε, αλλά επικίνδυνοι είναι οι ίδιοι καθώς με κάθε τους λέξη καταστρέφουν τη χώρα.

27/10/2011
ΣΑΜΑΡΑΣ: «Λέμε όχι στο λάθος και στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση άσκησε σε δήλωση του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που κατέληξε σε κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση τολμά να πανηγυρίζει επειδή σε 10 χρόνια θα ξαναγυρίσει το χρέος στα επίπεδα του 2009, ενώ θα έχει ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια περιουσία.
«Πρέπει να αλλάξει η πολιτική και όχι οι στόχοι» είπε ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να στηρίξει τη λάθος συνταγή! «Όλα εξαρτώνται από το να τεθεί ως προτεραιότητα η ανάπτυξη. Αν οι στόχοι δεν αλλάξουν, δεν βρισκόμαστε μπροστά στη λύση, αλλά σε 9 χρόνια κατάρρευσης που δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία», είπε ο κ. Σαμαράς.
Η κυβέρνηση πανηγύρισε τέσσερις φορές πως μας έσωσε και έπεσε έξω και τις τέσσερις φορές, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Μέχρι πριν από λίγο καιρό απέκλειε αυτό για το οποίο τώρα πανηγυρίζει». «Λέμε όχι στο λάθος και στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας» είπε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί.
«Τώρα, ως προς το ίδιο το «κούρεμα»: η μείωση του χρέους θα είναι μικρότερη από τα 100 δισεκατομμύρια. Διότι θα υπάρχει προσαύξηση χρέους από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενώ δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο για το τι θα συμβεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί αφορά τις συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων. Λέγεται ότι υπάρχει εγγύηση γι’ αυτές. Πώς; Και από πού;», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Επίσης, δεν διευκρινίζεται πως θα γίνει η βελτίωση της αξιοπιστίας των νέων ομολόγων, με τα οποία θα ανταλλαγούν τα παλιά. Και δεν είναι σαφές ακόμα σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν εθελοντικά οι ιδιώτες, ώστε να μην υπάρξει «χρηματοδοτικό κενό»… Ούτε διευκρινίζεται τι θα γίνει με τη ρευστότητα, που – θα το λέω συνέχεια – είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της Οικονομίας. Έχει στεγνώσει η αγορά».

31/10/2011
Παπανδρέου: Δημοψήφισμα για τη νέα σύμβαση

Το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» στη νέα συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρώπη θα κληθούν να πουν οι πολίτες, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την κύρωση ή μη της νέας δανειακής σύμβασης από τον ελληνικό λαό. «Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες», η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: Λέμε ”όχι” στις εθνικές εκλογές τώρα γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ύψιστη πράξη δημοκρατίας και πατριωτισμού. «Ας δώσουμε το λόγο στο λαό και στους πολίτες. Να τιμήσουμε το λαό και να τον κάνουμε συμμέτοχο στις αποφάσεις. Να υπάρχει κρυστάλλινη θέση για ένα θέμα που οριοθετεί το παρόν και το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

01/11/2011
Χ. Καστανίδης: «Τον Ιανουάριο το δημοψήφισμα»

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να διενεργηθεί το δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, το οποίο προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Την ημερομηνία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega.
Ο υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνθηκε της απόφασης, ενώ τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι οι εκλογές μπορεί να αφήσουν ακυβέρνητη τη χώρα, στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

01/11/2011
Ευάγγελος Βενιζέλος: Δημοψήφισμα ως «εκτόνωση και λύτρωση»

Χρειάζονται «κινήσεις εκτόνωσης και λύτρωσης» απέναντι στο «δράμα» που ζει η χώρα και μπορεί αυτές να είναι ταυτόχρονα «ιστορική ευκαιρία», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Μαρία Χούκλη και Στρατή Λιαρέλλη για την κυβερνητική πρωτοβουλία για δημοψήφισμα, ο κ. Βενιζέλος εξηγεί ότι απέναντι σε συνθήκες που δεν είναι «φυσιολογικές» αποτελεί ζήτημα «ευθύνης» η προσφυγή στον ελληνικό λαό για να επικυρώσει συμφωνίες που θα τον επηρεάσουν για τις «επόμενες γενιές», όπως με την «παραμονή στην ευρωζώνη».

02/11/2011 (πρωί)
Μόσιαλος: «To δημοψήφισμα δε θα αφορά το ευρώ»

Το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα θα αφορά τη δανεικά σύμβαση και όχι τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ, κληθείς να απαντήσει σε πληθώρα φημών που ήθελαν το ερώτημα του δημοψηφίσματος να έχει σχέση με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ…

02/11/2011 (πρωί)
Καστανίδης: Το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα είναι «Δέχεστε τη δανειακή σύμβαση; Ναι ή όχι;»

«Δέχεστε τη δανειακή σύμβαση; Ναι ή όχι;». Αυτό θα είναι το ερώτημα στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη.
Ο Χάρης Καστανίδης επεσήμανε ότι η δανειακή σύμβαση θα είναι έτοιμη στα μέσα Δεκεμβρίου και άρα το δημοψήφισμα θα γίνει τον Ιανουάριο.

02/11/2011 (πρωί)
Τόλκας: Το δημοψήφισμα θα αφορά το νέο σχέδιο «διάσωσης» της χώρας

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκκλήσεις το δημοψήφισμα να αφορά τη συνέχιση ή όχι της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άγγελος Τόλκας δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς: «Όχι, δεν θα είναι αυτό το θέμα. Θα είναι το σχέδιο διάσωσης».

02/11/2011 (βράδυ)
Παπανδρέου: Δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ»

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου των Μέρκελ – Σαρκοζί, ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου με το ερώτημα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.
“Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και ώριμος για να πάρει τις σωστές αποφάσεις”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε στις Κάννες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

03/11/2011 (πρωί)
Αντ. Σαμαράς: Ζητώ μεταβατική κυβέρνηση για την επικύρωση της σύμβασης

Σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση διεξαγωγή εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή ζητά ο Αντώνης Σαμαράς.
Σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν είναι και παραμένει εγγυητής της θέσης της χώρας στο ευρώ.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το δημοψήφισμα έθεσε υπό αμφισβήτηση την 6η δόση, που ήταν δεδομένη.
“Η δανειακή σύμβαση πρέπει να διασφαλιστεί. Διαφωνούμε με τα μέτρα αλλά όχι με τους στόχους σύγκλισης” είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: “Ζητώ τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών και την κύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή”.
“Η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ” ανέφερε χαρακτηριστικά.

03/11/2011
Παπανδρέου: «Απείλησα με δημοψήφισμα για να δεχτεί ο Σαμαράς συγκυβέρνηση» (πρωί)

«Απείλησα με δημοψήφισμα για να δεχτεί ο Σαμαράς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας», φέρεται να είπε στους υπουργούς του ο Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, αν επιβεβαιωθούν, ο πρωθυπουργός θα αποσύρει το δημοψήφισμα και παράλληλα θα προχωρήσει σε συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

03/11/2011
Παπανδρέου: «Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είμαστε εμείς» (απόγευμα)

Ο κ. Παπανδρέου στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, χαιρέτισε τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξη της δανειακής σύμβασης και έκανε γνωστό πως θα συζητήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κοινό εθνικό συμφέρον. Ωστόσο, λίγο αργότερα, δήλωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που πάντα επεδίωκε την ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων.

03/11/2011
Αποχώρησε η ΝΔ από τη Βουλή (βράδυ)

Ο Αντώνης Σαμαράς λίγες ώρες μετά τη συναινετική διάθεση που φάνηκε να επιδεικνύει με την μεσημβρινή του πρότασή, και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό με πρωτοβουλία του τελευταίου. προσήλθε στο Κοινοβούλιο, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον Γ. Παπανδρέου και ακολούθως κάλεσε την κοινοβουλευτική του ομάδα να αποχωρήσει από τη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης.
“Ο κ. Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Αυτό που του ζήτησα είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε μία περιορισμένης δικαιοδοσίας και χρονικής διάρκειας κυβέρνηση” είπε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε στην ουσία της πρότασης Σαμαρά. “Δεν θέλω να συγκυβερνήσω ούτε να μοιραστώ υπουργεία. Κάνει λάθος ο κ. Παπανδρέου αν κατάλαβε αυτό. Άναψε φωτιές παντού και θέλει κυβέρνηση με τη δική μας συναίνεση”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ψεύτικες διαρροές.

03/11/2011
Παπανδρέου: «Είμαι έτοιμος για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής & εκλογές αλλά ΜΕΤΑ την ψήφιση της συμφωνίας» (βράδυ)

Στην κορυφαία πολιτική στιγμή μίας, κατά τα άλλα, χαοτικής ημέρας, ο Πρωθυπουργός κύριος Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την προθυμία του να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή αλλά με την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν αφού διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης,
«Δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει» είπε ο Πρωθυπουργός.
Η εξέλιξη αυτή ίσως δείχνει, επιτέλους, την πορεία των πολιτικών εξελίξεων που μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο διάστημα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα προχωρήσουν στην έγκριση της συμφωνίας ικανοποιώντας το αίτημα που είχε διατυπώσει η Μέρκελ εξ αρχής και στη συνέχεια θα ‘κονταροχτυπηθούν’ σε μία προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αποφύγει τη διάσπαση και της ΝΔ να αναδειχθεί όσο το δυνατόν πιο κερδισμένη από την αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει για τις πολιτικές της επιλογές.

 

Κartesios

 

http://kartesios.com/?p=63774

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s