ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ………ΠΑΛΙ ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ……!!!!!


Προτείνουν αλλαγή των ισορροπιών στην ΕΚΤ

Προτείνουν αλλαγή των ισορροπιών στην ΕΚΤ

Οι γερμανοί συντηρητικοί ζητούν μεγαλύτερο «βάρος» για τις «πλούσιες» χώρες.

Οι γερμανοί συντηρητικοί (CDU), που ασκούν την εξουσία, θέλουν να υιοθετηθεί μια στάθμιση των ψήφων στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ώστε οι ψήφοι να «ζυγίζουν» ανάλογα με τη σημασία της οικονομίας των 17 χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, η οποία εγκρίθηκε μετά από μια θυελλώδη συζήτηση από την αρμόδια επιτροπή την Τρίτη και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στο συνέδριο του κόμματος στη Λειψία (ανατολική Γερμανία) -από την Κυριακή έως την Τρίτη- «οι αποφάσεις των προέδρων των εθνικών
κεντρικών τραπεζών (της ζώνης του ευρώ) θα πρέπει να σταθμίζονται ανάλογα με την ισχύ των εθνικών οικονομιών τους».

Επί του παρόντος, κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διαθέτει μια μόνο ψήφο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εθνικής κεντρικής τράπεζας που διευθύνει, κατάσταση που δυσαρεστεί ιδιαίτερα χώρες όπως η Γερμανία.

Η χώρα αυτή εκτιμά ότι η άποψη της δεν έχει ακουστεί αρκετά, καθώς ως πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία η συνεισφορά της στα σχέδια βοήθειας προς τις χώρες που έχουν ανάγκη είναι η μεγαλύτερη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει κάθε μήνα για να αποφασίσει σχετικά με το βασικό της επιτόκιο, βαρόμετρο της πιστοληπτικής ικανότητας στην ευρωζώνη, αλλά και για μέτρα για την κρίση, όπως η παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες ή για την επαναγορά δημόσιου χρέους στη δευτερογενή αγορά των χωρών των οποίων τα επιτόκια δανεισμού έχουν φθάσει στα ύψη.

Είναι κυρίως σε αυτό το τελευταίο σημείο που η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, θα επιθυμούσε περισσότερο να ακουστεί. Εκτιμώντας ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τα οικονομικά της ΕΚΤ, όπως η ανεξαρτησία από την πολιτική, αντιτάσσεται σθεναρά.

http://prosexw.blogspot.com/2011/11/blog-post_09.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s