Θεσσαλονίκη: Παρτέρια με πράσινο στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας


Αρχισαν χτες οι εργασίες για τη διαμόρφωση του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας, η οποία παραμένει εδώ και περίπου ένα μήνα κλειστή για τα αυτοκίνητα.

Ηδη, συνεργεία δημοτικών υπαλλήλων προχώρησαν στην κατασκευή κάποιων παρτεριών, έτσι όπως προβλέπεται στην αρχιτεκτονική μελέτη που δωρεάν εκπόνησαν για το δήμο ο καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Νίκος Καλογήρου και ο αρχιτέκτων μηχανικός Τέλης Βασιλειάδης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στην τελική του μορφή σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων από σήμερα. «Τα πρώτα παρτέρια έχουν ήδη διαμορφωθεί και θα εναλλάσσονται. Αλλα θα περιέχουν πράσινο, άλλα θα περιλαμβάνουν αρωματικά φυτά, ενώ θα τοποθετηθούν και γλάστρες με φυτά, όπως μικρές ελιές», τόνισε στον «Α» ο κ. Κουράκης.

Πρόκειται για εύκολα αντιστρέψιμες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους, που γίνονται με ίδια μέσα και προσωπικό του δήμου, αφού ο δρόμος έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο πιλοτικά. Συγκεκριμένα, έπειτα από την παρέλευση 45 ημερών θα αποφασιστεί αν η μετατροπή του σε πεζόδρομο θα συνεχιστεί.

Παράνομο πάρκινγκ

Στο πλαίσιο της μετατροπής της οδού σε πεζόδρομο, θα τοποθετηθεί σήμερα ή αύριο και μία «πύλη» στην έξοδο της Αγίας Σοφίας προς την Τσιμισκή. Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή, η οποία εκτός από το ότι θα σηματοδοτεί την πεζοδρόμηση της οδού, θα αποτρέπει και το παράνομο παρκάρισμα, στο οποίο σήμερα πολλοί οδηγοί επιδίδονται.

Η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά του παράνομου παρκαρίσματος τόσο στο συγκεκριμένο σημείο, όσο και στην έξοδο της Αγίας Σοφίας προς την ομώνυμη πλατεία έχει ήδη προκαλέσει πολλά παράπονα περιοίκων, που ζητούν πιο συχνή παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας και της Τροχαίας.

Η κεντρική είσοδος – έξοδος στη συμβολή της Αγίας Σοφίας με την Τσιμισκή είναι ουσιαστικά μια μεταλλική καμάρα με σπείρα από πανί, ενώ η μεταλλική είσοδος στη συμβολή της Αγίας Σοφίας με τη Μακένζι Κινγκ θα είναι ένας μεταλλικός πύργος με σκαλωσιές και με πανί σε μορφή σπείρας.

Η μελέτη

Η μελέτη προβλέπει ότι το κεντρικό τμήμα της οδού θα δοθεί στους πεζούς, ενώ προς τις πλευρές των καταστημάτων θα τοποθετηθούν δεντροστοιχίες, ζαρντινιέρες, παρτέρια και παγκάκια. Ο πεζόδρομος θα αποκτήσει δύο μικρές πλατείες στη συμβολή του με τους πεζόδρομους Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου. Στη γωνία Αγίας Σοφίας – Αγίας Θεοδώρας θα τοποθετηθεί στέγαστρο, όπου θα διοργανώνονται εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις. Στη γωνία Αγίας Σοφίας – Γεωργίου Σταύρου θα τοποθετηθεί εξέδρα για συναυλίες, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις.

ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

 

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=118181

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s