O τεχνοκράτης και η νέα τάση – Δημοκρατία για γέλια (Βίντεο του Al Jazeera)


Το Αγγλικό Al Jazeera χθες με καλεσμένο τον Tony Saunois, εκπρόσωπο του Σοσιαλιστικού κόμματος της Βρετανίας, συζήτησε την εκλογή του νέου μας πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο νέος πρωθυπουργός δεν είναι εκλεγμένος πολιτικός και θέτει την ερώτηση που θα έπρεπε τα δικά μας παπαγαλάκια να έβγαζαν στη φόρα: που θα πάει αυτή η τάση του να εκλέγουμε κάποιον και στην πορεία να μας βάζουν άλλοι όποιον θέλουν αυτοί; Κανενός τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν θίχτηκαν; Κανένας δεν σοκαρίστηκε που ένας τραπεζίτης φόρεσε το στέμμα και σαν βασιλιάς θα κάνει ότι του λένε οι λογαριασμοί του; (Όχι πως μέχρι στιγμής μας κυβερνούσαν αυτοί που δεν άκουγαν τι τους έλεγαν τα πορτοφόλια τους, το ξεκαθαρίζουμε αυτό.)

Αγνοούμε τα τυποποιημένα κομματικά σχόλια του Saunois και επικεντρωνόμαστε στο γεγονός πως όλοι πλην της Ελλάδος κατανοούν πως έχει γίνει πραξικόπημα νέου τύπου που θα επαναληφθεί στην Ιταλία και ενδεχομένως σε όποιες χώρες αποκηρυχτούν χρεοκοπημένες και πρέπει να «σωθούν». Ως πότε θα σωπάσουν τα άλλα λαμόγια που λέγονται δημοσιογράφοι και ευθύνονται όσο οι πολιτικοί για την κατάσταση αυτής της χώρας;

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης και την μετάφραση του MySatelite που ακολουθεί.

Παρουσιαστής:Στον Λουκά Παπαδήμο έπεσε η αγγαρεία της προστασίας της θέσης της Ελλάδος στην Ευρωζώνη και ο έλεγχος του προβλήματος του αυξανόμενου χρέους της χώρας. Ο 64χρονος δεν είναι μέλος πολιτικού κόμματος ούτε  εκλεγμένος πολιτικός αλλά πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βοήθησε στην καθοδήγηση της εισαγωγής της Ελλάδας στο Ευρώ.

Τώρα θα πρέπει να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2012 μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες στον οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίπονες μειώσεις δαπανών. Βάσει του Υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός πρέπει να περάσει από την Βουλή μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο Παπαδήμος και η κυβέρνηση συνασπισμού του επίσης θα πρέπει να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία όπου οι τράπεζες θα διαγράψουν 50% του χρέους. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνουν πριν τις 19 Φεβρουαρίου, ημερομηνία γενικών πρόωρων εκλογών.

Ο Tony Saunois είναι εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού κόμματος στην Βρετανία και γραμματέας της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή, ας πάρουμε μια γνώμη του …

Tony, έχουμε έναν τεχνοκράτη στην εξουσία στην Αθήνα λοιπόν ……  ο Μάριο Μόντι, ένας άλλος τεχνοκράτης που ηγείται της κούρσας για να πάρει την θέση του Μπερλουσκόνι – νομίζεις πως θέτουμε εδώ ένα επικίνδυνο προηγούμενο, μη εκλεγμένοι πολιτικοί να παίρνουν την εξουσία σε καιρούς εθνικής κρίσης;

Tony Saunois: Είναι αυτό που είναι, μια κίνηση ενάντια στα δημοκρατικά συμφέροντα των πολιτών αυτών των χωρών αντίσοιχα, και στις 2 περιπτώσεις. Στην Ελλάδα βλέπουμε, πχ, ο Παπαδήμος είναι τραπεζίτης που παίρνει τα ηνία της χώρας και φυσικά έχουμε το ίδιο θέμα να τίθεται στην Ιταλία με ένα πρώην μέλος της Κομισιόν σε ετοιμότητα να αναλάβει καθήκοντα. Και στις 2 περιπτώσεις, η τεχνοκρατία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών τραπεζών, την Κομισιόν, αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση της χώρας για να επιβάλλει αυτά τα μέτρα λιτότητας.

Παρουσιαστής: Αλλά Tony, είναι σε θέση το εκλογικό σώμα να κατανοήσει όλα τα πολύπλοκα θέματα αυτής της κρίσης, και τα πιθανά επακόλουθα της επιλογής τους στη κάλπη;

Tony Saunois: Νομίζω γνωρίζουν πολύ καλά τις επιπτώσεις που φέρνουν τα μέτρα λιτότητας σε ότι αφορά την μαζική ανεργία, την βάναυση επίθεση κατά των συνθηκών εργασίας και του βιοτικού επιπέδου που επιβάλλουν στους εργαζομενους σε όλη την Ευρώπη. Η τραγωδία αυτή τη στιγμή και αυτό που χρειάζεται είναι, ενώ έχεις ολοκληρωτική κρίση και χάος στη κορυφή που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κατάρρευσης του συστήματος του καπιταλισμού (που τώρα ξεδιπλώνεται), η τραγωδία είναι ότι χρειαζόμαστε μια εναλλακτική που θα μας βγάλει από αυτή την κρίση, η οποία θα είναι μόνο βιώσιμη με την πλήρη και  θεμελιώδη ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα, που κατά την άποψη μου σημαίνει την εμφάνιση μιας δημοκρατικής σοσιαλιστικής εναλλακτικής σε πανευρωπαϊκή βάση.

Παρουσιαστής: Αλλα σίγουρα, αν αφήνονταν στα δικά τους τεχνάσματα (στις δικές τους δυνάμεις) το εκλογικό σώμα οποιασδήποτε χώρας που ζει αυτά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ανέφερες δεν θα τιμωρούσαν τους πολιτικούς τους στην κάλπη; Οι  άνθρωποι που θα έπαιρναν την εξουσία δεν θα είναι αυτοί που αναγκαστικά θα ξεδιαλύνουν αυτή την κρίση, όποια και νά’ναι η πολιτική τους, είτε πιστεύεις πως το να παραμείνεις στο Ευρώ ή σε μια ενωμένη Ευρώπη είναι το ζητούμενο, ή αυτό που προτείνεις εσύ.

Tony Saunois: Εγώ πιστεύω πως αυτοί που κυβερνούν αυτή τη στιγμή, πολύ πιθανό είναι να τιμωρηθούν από τους ψηφοφόρους τους, νομίζω ότι αξίζουν να τιμωρηθούν από το εκλογικό σώμα. Τους μισεί το εκλογικό σώμα. Αυτό που χρειάζεται είναι η εμφάνιση μιας νέας πολιτικής δύναμης στις περισσότερες χώρες, μιας δύναμης που πραγματικά θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα τον απλών ανθρώπων και όχι τα συμφέροντα της τεχνοκρατίας, της Κομισιόν, των τραπεζιτών και τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών οι οποίες επιμένουν στο να επιβάλλονται εξαναγκαστικά αυτές οι πολιτικές λιτότητας .

FENRIR

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s