Αλάσκα η … Κύπρος


ΣΕ 3,5 ΤΡΙΣ ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ

Σήμερα αναμένεται να φθάσει το γεωτρύπανο στα όρια του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ πριν από το τέλος της εβδομάδας θα γίνει και δοκιμαστική καύση του δείγματος που θα ληφθεί από το βάθος των πρώτων μέτρων του κοιτάσματος.


Σύμφωνα με το καθηγητή Αντώνιο Φώσκολο που είναι σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης σε θέματα πετρελαϊκών ερευνών και παραχώρησε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα κοιτάσματα της Κύπρου είναι πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ενεργειακά ισοδυναμούν με το απόθεμα του αργού πετρελαίου της Αλάσκας, και «θα αλλάξουν την οικονομία της Κύπρου» εκτιμά ο κ. Φώσκολος, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη ενεργειακή κρίση το 2020. Η κρίση θα αρχίσει να εμφανίζεται δειλά από το 2015. Άρα τα κοιτάσματα της Κύπρου και εν γένει της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδας θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την επερχόμενη ενεργειακή κρίση, κάτι που η Ρωσία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της».

Στο μεταξύ, τη σύσταση Συμβουλευτικής Ομάδας για το φυσικό αέριο αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής με αντικείμενο τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Συμβουλευτική Ομάδα θα ενεργεί ως συμβουλευτικό Σώμα προς την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο και θα λογοδοτεί άμεσα.

Αρμοδιότητά της θα είναι ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός για θέματα εξόρυξης και διαχείρισης υδρογονανθράκων, καθώς και άμεσης διαχείρισης των πιθανών θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12.

Οι όροι εντολής της συμβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι οι ακόλουθοι:

Να ενημερώνεται από λειτουργούς υπουργείων, εξωτερικούς συμβούλους, συμβαλλόμενες εταιρείες και ενδιαφερόμενες εταιρείες, και να συμβουλεύει την κυβέρνηση στη λήψη των αποφάσεων σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης, υποδομής, παραγωγής και εμπορικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Να συμβουλεύει την κυβέρνηση στη δημιουργία μηχανισμών ορθής διαχείρισης καθώς και του τρόπου απόκτησης τεχνογνωσίας στη διαχείριση των πιο πάνω θεμάτων.

Να ενημερώνει και να συμβουλεύει την υπουργό και τη Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στα θέματα ρύθμισης, εποπτείας, ελέγχου και διαχείρισης των ερευνών, αποτίμησης, ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων.

http://www.elzoni.gr/html/ent/550/ent.15550.asp

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s