Και ξαφνικά, τώρα που όλα φεύγουν μισοτιμής, έχουμε προκηρύξεις στο Κιλκίς: μύρισε κοίτασμα στη Βάθη


Προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση κοιτάσματος χαλκού και χρυσού στη Βάθη Κιλκίς

Την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κοίτασματος χαλκού και χρυσού στην περιοχή Βάθης Κιλκίς, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αξία του κοιτάσματος κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 7 δις. Ευρώ ενώ σε άλλα 4 δις εκτιμάται, σύμφωνα πάντα με τις επισημάνσεις του κ. Μανιάτη, η αξία γειτονικού κοιτάσματος στην περιοχή της Ποντοκερασιάς όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες του ΙΓΜΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής της ΔΕΗ, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, όλοι οφείλουν να υπακούουν στους νόμους». Ανέφερε δε στην ομιλία του ότι οι φωνασκούντες σήμερα υποστηρίζουν μια πολιτική που οδηγεί σε περισσότερα ελλείματα και χρέη, καθώς και ότι πρέπει να πάψουμε να αποτελούμε τη χώρα του υπαρκτού σουρρεαλισμού.

Ο υφυπουργός παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης στις οποίες περιλαμβάνονται:

-Η απελευθέρωση των αγορών Ενέργειας.

-Η πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ και συμφωνίες ανταλλαγής ενέργειας. Οι οριστικές αποφάσεις, για τις μονάδες που θα πουληθούν με διεθνή διαγωνισμό, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

-Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, τον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκωλο και τα Ιωάννινα.

-Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.

-Η περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, η ισχύς των οποίων διπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

-Η προώθηση του σχεδίου Ήλιος για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

-Η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο πετρελαίου και φυσικού αερίου.

-Η εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σ. Καλαφάτης πρότεινε σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, χωρίς απώλεια θέσεων εργασίας ενω αναφορικά με την ενεργειακή διπλωματία τονισε οτι η επιθετική ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ζήτησε επίσης την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία.

Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Γ. Δεσύπρης επεσήμανε ότι διαμορφώνεται ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ρυθμιστικών κανόνων στην αγορά ενέργειας, συμβατών με τα ισχύοντα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Σήμερα δεν συζητάμε πλέον για μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες παραμένουν στα συρτάρια. Ωστόσο, η ελπίδα για ανάκαμψη είναι εντοπισμένη στο χώρο της ενέργειας», τόνισε ο κ. Δεσύπρης.

http://www.express.gr/news/finance/539324oz_20111122539324.php3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s