Έφτασαν τα γνωστά γεράκια στην Κύπρο


Συμμαχία με Shell για έρευνες ανοιχτά της Κύπρου

Έπεσαν οι υπογραφές Τουρκίας – Shell για εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου ανοιχτά της Κύπρου. Οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.

Οι ερευνητικές γεωτρήσεις της εταιρείας Shell για λογαριασμό της Άγκυρας θα πραγματοποιηθούν στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Μεγαλονήσου και των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO υπέγραψε σήμερα Τετάρτη στην Άγκυρα συμφωνία με τη μεγάλη αγγλο-ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Shell για εξερευνήσεις στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η συμφωνία υπεγράφη μετά τη διένεξη που έφερε αντιμέτωπη την Άγκυρα με την Κύπρο, η οποία άρχισε το Σεπτέμβριο τις δικές της έρευνες στη Μεσόγειο για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη διεξαγωγή ερευνών στα ανοικτά της πόλης Αττάλεια (στη νότια Τουρκία, στις μεσογειακές ακτές).

«Η υπογραφή αυτή είναι ο καρπός μιας τεχνικής εργασίας, δεν έχει σχέση με διεθνείς κερδοσκοπίες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, σημειώνοντας πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.

Ισχυρίστηκε ακόμα πως οι ισραηλινές και κυπριακές έρευνες στη Μεσόγειο είναι παράνομες, πως θα έπρεπε πρώτα να έχει επιτευχθεί συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και πως οι φυσικοί πόροι θα έπρεπε να μοιραστούν εξίσου.

http://news247.gr/kosmos/diethnis-politiki/symmaxia_toyrkias_-_shell_gia_ereynes_anoixta_ths_kuproy.1508236.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s