Απομακρύνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στην πτώχευση ο τουριστικός κολοσσός της Thomas Cook με άμεσες συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία. Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε η έγκριση παραχώρησης δανείου ύψους 232 εκατομμυρίων ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση προήλθε, από τις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook τράπεζες. Τις Barclays, HSBC, RBS και UniCredit. Η διάρκεια του δανείου θα είναι μέχρι τον Απρίλιο του 2013 και θα αντικαταστήσει αντίστοιχο βραχυχρόνιο ύψους 116 εκατομμυρίων ευρώ.
Η εταιρεία πουλάει σε ετήσια βάση 22 εκατομμύρια τουριστικά πακέτα στη Βρετανία. Η κακή διεθνής οικονομική κατάσταση και η ακόμα χειρότερη πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Αφρική είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι πωλήσεις της. Το αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές της να πέσουν κατά 75%, βυθίζοντας σε βαθειά κρίση την εταιρεία. Μαζί με την παραχώρηση του δανείου υπήρξε και χαλάρωση των ρητρών, ώστε να υπάρξει ευκολότερη αποπληρωμή του.
Η 170 ετών εταιρεία διακινεί κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο τουρίστες στην Ελλάδα και τα αρχικώς κακά νέα προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους Έλληνες ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες, όπως και στην ελληνική οικονομία γενικότερα που αναμένει σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό.