Πρόβα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή


drachmaΤις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τους, ενόψει επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, προετοιμάζουν εταιρείες διαχείρισης συναλλαγών συναλλάγματος. Διαβάστε τι αποκαλύπτει η WSJ για τις δοκιμές της σχέσης δραχμής – ευρώ, δολαρίου και λοιπών νομισμάτων

Ειδικοί αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal, αναφέρουν, ότι οι ενδοτραπεζικοί μηχανισμοί προετοιμάζονται για την πιθανότητα κατάρρευσης της Ευρωζώνης και επιστροφής των χωρών μελών της στα εθνικά τους νομίσματα.

Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, για της οποίας την επιστροφή στη δραχμή φέρεται να προετοιμάζεται η ICAP PLC, εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο σύστημα συναλλαγών συναλλάγματος μεταξύ τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ICAP δοκιμάζει τα συστήματα, που θα επιτρέψουν τη διαπραγμάτευση της δραχμής έναντι ευρώ και δολαρίου.

Ο Έντουαρντ Μπράουν, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι αυτό που επίσπευσε τη διαδικασία ήταν οι ανησυχίες των τραπεζών, κυβερνήσεων και λοιπών «παικτών – κλειδιών» για το τι θα συνέβαινε, εάν μια χώρα έβγαινε από το ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ICAP δοκιμάζει τις εν δυνάμει ισοτιμίες μεταξύ νομισμάτων.

Αντιθέτως, είναι πρακτική που ακολουθεί κατά καιρούς, κατόπιν σχετικού αιτήματος των πελατών της.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας, τα μέτρα είναι προληπτικά και δεν θα επιβληθούν, παρά μόνο εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες της αγοράς.

Επιπλέον, η CLS Bank International, η πλατφόρμα της οποίας επιτρέπει στις τράπεζες να διευθετούν τις συναλλαγματικές συναλλαγές, πραγματοποιεί «stress tests» ώστε να προετοιμαστεί για μία διάλυση του ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Άντριου Μπέιλι, ανώτατο στέλεχος της Εποπτικής Αρχής του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, ανακοίνωσε πως, οι βρετανικές τράπεζες καταρτίζουν «σχέδια εκτάκτου ανάγκης» για την πιθανότητα εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη.

«Οι βρετανικές τράπεζες δεν έχουν μεγάλη έκθεση στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να κάνουν προβλέψεις για τα χειρότερα. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε και δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό το μέτωπο.

Όπως θα αναμένατε, ως εποπτική αρχή είμαστε ευτυχείς να βλέπουμε τις τράπεζες να σχεδιάζουν για όλες τις μη ελεγχόμενες συνέπειες της κρίσης της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά

– http://ifmedia.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s