Το χαράτσι της ΔΕΗ κρίνει τα νέα μέτρα


Αν δεν βγουν τα νούμερα στον προϋπολογισμό και δεν εισπραχθεί το χαράτσι ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, θα επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα «κατά δικαίων και αδίκων». Αυτό καθιστούν πλέον ξεκάθαρο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θεωρούν ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση περισσοτέρων του ενός κομμάτων μεταθέτει και σε άλλους (πέραν του Ευάγγελου Βενιζέλου) την ευθύνη να υποδείξουν αξιόπιστες λύσεις.

Από το χαράτσι στα ακίνητα η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 700 εκατ. φέτος και άλλα 2,9 δισ. το 2012. Με την ύφεση όμως να αγγίζει ήδη το 6% αντί 5,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, η «μαύρη τρύπα» ανοίγει διαρκώς και η ανάγκη να εισπραχθούν οι φόροι μεγαλώνει.

Ποια θα είναι  τα πρόσθετα μέτρα που θα καλύψουν μια υστέρηση της τάξεως των 2-3 δισ.; Αυτό θα είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων με την Τρόικα, αλλά οι λύσεις είναι πολλές, άδικες και ήδη βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει νέα εισπρακτικά μέτρα, σε περίπτωση αποτυχίας στους στόχους που θέτει το Μνημόνιο θεωρείται βέβαιο πως η κυβέρνηση θα οδηγηθεί και πάλι:

–    στην επιβολή νέας (μεγαλύτερης) έκτακτης εισφοράς σχεδόν σε όλους
–    στην αυξηση των φόρων στα τσιγάρα αλλά και στα ποτά
–    στις αυξήσεις τιμολογίων των κρατικών ΔΕΚΟ

Επί της ουσίας όμως, για να καλυφθεί βραχυπρόθεσμα η υστέρηση εσόδων αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη και πιο δραστική περικοπή κρατικων δαπανών. Αυτό σημαίνει:

–     κόψιμο της χρηματοδότησης και περισσότερα «λουκέτα» σε φορείς του δημοσίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό
–    διεύρυνση της εφεδρείας
–    απολύσεις προσωπικού
–    οριζόντιες μειώσεις μισθών πέραν όσων προβλέπει το ενιαίο μισθολογιο
–    μεγαλύτερο μαχαίρι στις συντάξεις

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=165070

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s